Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița, județul Caraș-Severin. Cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Industria lemnului este puternic afectată de criză
▲ „După cum scad comenzile, este foarte posibil să se opereze reduceri de personal între 20 şi 50%, astfel că mii de oameni ar putea fi disponibilizaţi“, a afirmat preşedintele Asociaţiei producătorilor din industria lemnului (ARBOR), Szilagy Imre ▲
Firmele din domeniul industriei lemnului sunt puternic afectate de criza financiară, specialiştii prognozând că mii de muncitori vor fi disponibilizaţi în 2009. Preşedintele Asociaţiei producătorilor din industria lemnului (ARBOR), care reuneşte firme din cinci judeţe, a declarat că se constată o scădere drastică a comenzilor, atât de la clienţii interni, cât şi de la cei externi. Preşedintele ARBOR este patronul unei firme din Harghita, care construieşte case de lemn. Acesta a spus că a aflat încă din vară, de la un important client italian, că acest domeniu va intra în criză. „Avem un client mare din Italia, care, anul trecut, a comandat 35 de case din lemn, iar, în acest an, a avut o comandă de doar 4 case. El a fost cel care mi-a spus că urmează să se intre în recesiune“, a afirmat Szilagy Imre. De asemenea, clienţii evită să efectueze comenzi pentru 2009, din cauză că nu ştiu cum va evolua situaţia financiară. Preşedintele ARBOR a explicat că, în luna noiembrie a anului trecut, existau deja comenzi ferme pentru anul 2008, în vreme ce acum clienţii evită să semneze contracte ferme. Scumpirea creditelor bancare, o lovitură grea pentru industria lemnului Un alt aspect care afectează puternic industria lemnului este scumpirea creditelor bancare, care îi determină pe patronii din acest domeniu să reducă producţia şi, implicit, să disponibilizeze muncitori. „Cheltuielile cu creditele bancare s-au dublat de la începutul acestui an, fapt care creează dificultăţi societăţilor comerciale din domeniu“, a spus Szilagy Imre. Preşedintele ARBOR a subliniat că asociaţia pe care o conduce reuneşte 125 de firme din industria lemnului din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Braşov, Satu Mare şi Cluj, care au, în total, peste 5 mii de angajaţi. Prognozele arată că până la jumătate dintre aceşti muncitori ar putea rămâne fără un loc de muncă. „După cum scad comenzile, este foarte posibil să se opereze reduceri de personal între 20 şi 50%, astfel că mii de oameni ar putea fi disponibilizaţi“, a afirmat preşedintele ARBOR, care consideră că anul cel mai greu va fi 2009, după care va urma redresarea.