„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Înființarea unui nou așezământ monahal în Arhiepiscopia Aradului
La Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Aradului a avut loc săptămâna trecută Sinaxa monahală a stareților și starețelor de la mănăstirile din eparhie. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. A fost prezent, de asemenea, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Eparhiei Aradului. În cadrul sesiunii inaugurale, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a salutat prezenţa părinţilor protopopi din Arhiepiscopia Aradului la şedinţă, evidenţiind dimensiunea practică de conlucrare dintre protopopiate şi mănăstiri spre soluționarea problemelor curente.
Sectorul Exarhat a prezentat necesitatea înfiinţării unui nou așezământ monahal în această regiune de țară cu tradiție de viață monahală seculară neîntreruptă. Astfel, Permanența Consiliului eparhial a aprobat înființarea Schitului „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Frumușeni, județul Arad, și numirea părintelui protosinghel Iustin Popovici ca reprezentant și împuternicit legal al schitului înaintea instanțelor judecătorești, a tuturor unităților administrative și față de terți.
În cadrul sinaxei, părintele Iustin Popovici, consilier cultural la Centrul eparhial Arad, a specificat, printre alte detalii legate de sfântul așezământ, că Sinodul Mitropoliei Banatului a recomandat Arhiepiscopiei Aradului ca așezământul monahal să fie subordonat direct Centrului eparhial: „Terenul aferent acestui așezământ va fi donat Centrului eparhial Arad prin intermediul căruia se vor derula toate procedurile privind obținerea documentelor necesare, precum și lucrările de construire. După ce așezământul va fi ridicat și va avea biserică și obște monahală, Arhiepiscopia Aradului poate solicita Sinodului mitropolitan transformarea sa în mănăstire”.
Programul sinaxei a continuat cu evidenţierea dimensiunilor misionare ale vieţii monahale, prin prezentarea de către părinţii stareţi şi maicile stareţe a unei sinteze a activităților liturgice, gospodăreşti, sociale și culturale ale mănăstirilor și schiturilor.
La finalul întâlnirii, ierarhii au mulțumit tuturor stareţilor şi stareţelor mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Aradului pentru activitatea desfăşurată în anul 2021, pentru prezenţă şi conlucrare, dorindu-le împlinirea cu succes a tuturor activităţilor propuse pentru anul 2022.