În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Inima Reginei Maria, înapoi la Castelul Pelişor
Inima Reginei Maria a României (n. 1875 - d. 1938) a fost adusă marţi, 3 noiembrie, de la Muzeul Naţional de Istorie a României, în „Salonul de Aur” al Castelului Pelişor, locul în care regina a trecut la cele veşnice, în urmă cu 77 de ani. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat o slujbă de pomenire.
Ceremonia a început cu intonarea imnului regal, timp în care Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au intrat în „Salonul de Aur” al Castelului Pelişor. Au intrat apoi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei - nepoata Reginei Maria şi fiica Principesei Ileana, Baronul Hanns von Holzhausen - soţul Arhiducesei, şi Baronul Johhanes von Holzhausen - fiul Arhiducesei. Doi soldaţi ai Regimentului de Gardă, purtând cutia cu inima reginei, au înmânat-o Principesei Moştenitoare, care a aşezat-o pe un soclu, lângă o icoană a Maicii Domnului.
Momentul a fost urmat de o slujbă de pomenire, oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit şi un cuvânt de omagiere pentru Regina Maria. „Asistăm astăzi la un mare eveniment, de o importanţă istorică, dar şi de o mare încărcătură sufletească şi emoţională, aducerea pentru totdeauna a inimii fericitei întru adormire Maria, Regina tuturor românilor, în locul în care ea a bătut pentru ultima oară. Prezenţa noastră, a membrilor clerului, este expresia tradiţionalelor şi fireştilor legături dintre Biserică şi Monarhie. Sigur că Regina Maria s-a născut într-un mediu religios diferit, cel anglican, însă prin mama ei, Maria Alexandrovna Romanov, care s-a născut ortodoxă şi a rămas toată viaţa ortodoxă, a cunoscut Ortodoxia din copilărie. Prin căsătoria cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, Regina Maria, venind în ţara aceasta, a îmbrăţişat cu afecţiune rar întâlnită poporul român, cu tradiţiile lui milenare, cu întreaga lui cultură şi civilizaţie şi bineînţeles cu spiritualitatea lui ortodoxă. Regina Maria a avut preocupări dintre cele mai diverse şi extrem de numeroase, în domeniul literelor, al artelor, al culturii, în domeniul politicii de stat (ea fiind una dintre ctitorii României reîntregite), dar în aceeaşi măsură a avut şi preocupări spirituale, religioase. Construirea Capelei «Stella Maris» de la Reşedinţa regală din Balcic (inspirată după o biserică din Cipru) arată sensibilitatea ei artistică şi sufletească. Aici a şi dorit să se odihnească inima ei pentru totdeauna, însă, iată că după un periplu nedrept de multe decenii, inima reginei revine aici la Castelul Pelişor, într-o sală pe care ea a gândit-o şi a schiţat-o. Fără să ştie că într-o zi va deveni locul de veşnică odihnă a inimii ei, iată că a conceput acest spaţiu ca pe o capelă, supravegheată de această frumoasă cruce luminoasă şi împodobită cu acest auriu, culoarea aureolei sfinţilor”, a spus Preasfinţia Sa.