De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoire și binecuvântare în Parohia Prăjani din județul Prahova
Credincioșii din Parohia Prăjani, județul Prahova, au trăit duminică, 24 septembrie, bucuria împlinirii cu ocazia binecuvântării lucrărilor de înnoire de la Biserica „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”. Rânduiala specială la acest moment și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a oferit la final ordine și distincții persoanelor care au ajutat la restaurarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș.
O nouă filă s-a scris în cronica Parohiei Prăjani, Protopopiatul Vălenii de Munte, județul Prahova, în Duminica a 18-a după Rusalii. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a binecuvântat lucrările săvârșite în ultima perioadă la mai multe edificii parohiale: noua capelă mortuară, clopotnița, care a fost restaurată și extinsă, edificiul parohial, precum și casa parohială. Preasfinția Sa a binecuvântat și lucrările săvârșite în perioada 2017-2023 la biserica parohială, respectiv restaurarea catapetesmei și a amvonului, înlocuirea pardoselii cu una din marmură, înlocuirea învelitorii, refacerea termoizolației, la care se adaugă și achiziționarea mai multor obiecte necesare desfășurării cultului.
În continuare, în biserica ce datează din anul 1864, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele lect. dr. Aurel Mihai; părintele Florin-Nectarie Busuioc, protoiereu al Protopopiatului Sector 3 Capitală; părintele Mihail Peneș, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte, precum și alți clerici.
După citirea Evangheliei duminicale, în care a fost relatat episodul pescuirii minunate și al chemării primilor ucenici, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre chemarea pe care o primește fiecare credincios de a fi misionar.
„Petru, unul dintre cei chemați la apostolat, toată noaptea s-a străduit să prindă pește și, așa cum ne spune evanghelistul, nu a prins nimic. Dar în zori, când s-a întâlnit cu Mântuitorul, el ar fi putut exprima anumite gânduri din lunga lui experiență de pescar și ar fi putut refuza sfatul unui străin, care îl îndemna să arunce mreaja mai la adânc, ca să afle mulțime de pești. El a făcut, însă, ascultare. El, pescarul cu experiență, care-și ducea zilele tocmai din această osteneală, a aruncat mreaja dincolo de locul unde se ostenise toată noaptea, și îndată mreaja lui s-a umplut de pești încât nu o mai puteau aduce pe o singură corabie, astfel încât în corabia apropiată, unii prieteni și vechi cunoscuți, fiii lui Zevedeu, s-au înfruptat și ei din rodul bogat al acestei ascultări. Uneori ascultarea poate fi privită ca o neîncredere de către cei din lumea de astăzi, robită de atâtea păcate. Părinții Filocaliei vorbesc despre ascultare ca despre cel mai mare lucru. Cei care intrau în viața monahală nu aveau voie să facă nimic fără ascultare față de starețul lor, nici măcar un pahar cu apă nu aveau voie să servească până nu cereau binecuvântare de la învățătorul lor. (...) Ascultarea de Dumnezeu este și nădejdea unui rod bogat”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
După intonarea imnului Heruvic și Vohodul Mare, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Dumitru-Cristian Popescu-Argeș pe seama Parohiei Pisculești, din comuna Tinosu, Protopopiatul Ploiești-Sud, județul Prahova.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare pentru lucrările desfășurate de preotul paroh Iulian Costache la biserica parohială și la celelalte edificii din curtea sfântului lăcaș.
De asemenea, ierarhul a oferit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o serie de ranguri, ordine și distincții celor care au sprijinit derularea lucrărilor edilitare din parohie. Astfel, părintele paroh Iulian Costache a primit rangul clerical onorific de iconom. Primarul orașului prahovean Slănic, Daneluș Costea, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru mireni. Aurelian Frecan a fost distins cu Diploma de Onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”. Diploma Omagială a anului 2023 cu medalie comemorativă a fost oferită Consiliului local al orașului Slănic. Aceeași distincție au primit și dr. Sofia Mihăilescu, Gheorghe Bonciu și Adrian Micu. Consiliului parohial i-a fost oferită Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.