De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoire și binecuvântare la hramul Parohiei „Șerban Vodă” din București
În prima zi a Postului Nașterii Domnului, 15 noiembrie, Biserica Ortodoxă Română l-a pomenit pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul prin rugăciune și inaugurarea mai multor spații destinate persoanelor vârstnice. Bucuria comunității bucureștene a fost sporită anul acesta de aducerea spre închinare a Icoanei Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu, județul Prahova.
Pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț a fost întâmpinată în acest an de către Parohia „Șerban Vodă” din Capitală, care îl are ca al treilea ocrotitor, cu un bogat program liturgic, care a debutat în ajun, când a fost organizată o procesiune în care raclele cu sfinte moaște aflate în tezaurul sacru al parohiei au fost așezate spre închinare în pridvorul bisericii parohiale. Anul acesta, spre bucuria duhovnicească a pelerinilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, odoarelor sfinte li s-a adăugat Icoana Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu. A fost apoi săvârșită slujba Acatistului, iar seara Vecernia cu Litie.
În ziua hramului, în mijlocul slujitorilor și al pelerinilor a poposit delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a săvârșit mai întâi slujba de binecuvântare a lucrărilor de amenajare a spațiilor de găzduire pentru bătrâni din cadrul Centrului social parohial, alături de un sobor de clerici din care au mai făcut parte părintele Ionuț Bărbulescu, protoiereu al Protopopiatului Sector 4 Capitală, părintele paroh Dinu Pompiliu, precum și alți preoți și diaconi.
În continuare, soborul de slujitori a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele vicar eparhial Costel Burlacu a rostit cuvântul de învățătură în care a evidențiat nevoința în rugăciune a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, dar și importanța activității sale culturale, literare și tipografice pentru spațiul ortodox.
„Singurul scop pe care îl avem în această lume este dobândirea vieții veșnice. Într-o lume agitată, în care căutăm așa-zisele rețete ale succesului, avem șansa să găsim această cale a succesului dobândirii vieții veșnice urmând modelul celui pe care astăzi îl cinstim, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Cu toții ar trebui să ne gândim la starea noastră și cea mai frumoasă evaluare este să-I cerem lui Dumnezeu ajutor, să ne vedem exact așa cum ne vrea Dumnezeu. Dumnezeu ne vrea măreți, ne vrea desăvârșiți. De aici ar trebui să învățăm, citind viața Sfântului Paisie. Fiecare dintre noi, uitându-ne la viața, opera și activitatea Sfântului Paisie, ar trebui să ne revizuim viața. Sfântul Paisie a reușit să se ridice din orice încercare și suferință prin rugăciune. (…) Într-o lume agitată, într-o lume aglomerată, dar plină de singurătate, într-o lume în care răutatea este un «firesc» al vremii, singura cale de a câștiga pe toate planurile nu ne rămâne decât rugăciunea”, a spus părintele Costel Burlacu.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar eparhial a transmis un cuvânt de felicitare și de apreciere din partea Patriarhului României pentru activitatea desfășurată în parohia bucureșteană și a oferit părintelui coslujitor Vlad-Alexandru Mândru rangul clerical onorific de iconom. De asemenea, veteranul de război Severică Tabașc, care a depășit vârsta centenarului, a primit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni.
În încheierea programului liturgic a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitori, binefăcători și ostenitori.
Părintele paroh Dinu Pompiliu ne-a oferit mai multe detalii cu privire la specificul sărbătorii hramului din acest an. „Dacă avem viață duhovnicească, viață de rugăciune în mănăstirile noastre, este și datorită acestui mare sfânt al Bisericii pe care îl pomenim astăzi, Paisie de la Neamț. Atunci când ne-a fost rânduit ca ocrotitor, veneau doar câțiva oameni la biserică. Dar, în fiecare an, oamenii au venit din ce în ce mai mulți, s-au ținut numeroase conferințe punând în evidență activitatea culturală a acestui sfânt și mai ales viața lui duhovnicească, el fiind un om al rugăciunii. Anul acesta am adus spre cinstire Icoana Maicii Domnului «Siriaca» de la Mănăstirea Ghighiu. A fost o bucurie duhovnicească deosebită și oameni din tot Bucureștiul vin să se închine la această icoană. Cu acest prilej am sfințit și Așezământul social «Șerban Vodă» pentru bătrâni. Avem nouă garsoniere cu câte două paturi, unde ne putem desfășura activitatea filantropică, unde ne putem îngriji bătrânii. Toate sunt frumoase, dar cel mai important este să împlinim cuvântul Mântuitorului Care ne-a spus să ne iubim unii pe alții și să avem grijă unii de alții”, ne-a declarat părintele paroh.
La plecare, credincioșii şi pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie au primit din partea parohiei iconițe, pungulițe cu anafură şi pachete cu produse alimentare.