Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Înnoirea bisericii din localitatea prahoveană Plopeni Sat
După mai multe lucrări care au vizat restaurarea, repararea, înfrumusețarea și dotarea bisericii din localitatea Plopeni Sat, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova, sfântul lăcaș a primit veșmântul sfințeniei în ziua praznicului Schimbării la Față a Domnului. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La final, ierarhul a acordat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine și distincții celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor de la biserica parohială.
Numeroși credincioși ai Parohiei Plopeni Sat din județul Prahova au participat duminică, 6 august, la un moment istoric din viața comunității prilejuit de sfințirea bisericii parohiale. După lucrări intense executate în ultimii trei ani sub atenta coordonare a părintelui paroh Bogdan-Vasile Niculică, care au vizat decopertarea picturii bisericii realizate în tehnica ulei, de o calitate modestă, repararea pereților și a treptelor de acces, refacerea Sfintei Mese, dotarea cu instalații de sonorizare și climatizare, precum și cu nou mobilier bisericesc, sfântul lăcaș a fost târnosit de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte părintele Costel Burlacu, vicar eparhial; părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial; părintele protoiereu Adrian Matei de la Protoieria Ploiești Nord; părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou, Protoieria Sector 3 Capitală; părintele Aurel Mihai, parohul Bisericii Delea Veche, Protoieria Sector 2 Capitală, precum și alți preoți și diaconi.
În continuarea slujbei de sfințire a sfântului lăcaș, soborul de slujitori, în frunte cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, după citirea pasajului evanghelic praznical, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii, vorbind despre posibilitatea dobândirii luminii necreate conform învățăturii și experienței Sfinților Părinți. „Nu doar pe Tabor Mântuitorul Și-a arătat dumnezeirea, de atâtea ori făcând lucruri pe care nimeni altcineva nu le-a făcut. Nu S-a despărțit niciodată de această slavă, dar ne spun Părinții Bisericii că oamenii nu ar fi putut vedea slava Lui, de care El nici o clipă nu S-a despărțit. Nu doar o dată în timpul lucrării Sale Iisus a avut această slavă, ci permanent. Apostolii au văzut această slavă pe cât li s-a putut, după cuvintele imnografilor Bisericii. Apostolii au căzut cu fața la pământ, neputând privi această lumină. (…) De aceea, Părinții ne spun că singura lumină adevărată, singura care nu orbește precum lumina reflectoarelor, singura lumină veșnică ce nu apune este lumina lui Hristos. Ea nu izvorăște din exterior, de la un luminător creat, ci din interiorul Persoanei Lui. Această lumină au căutat-o cei ce au vrut să se apropie de Dumnezeu. Această lumină este dăruită celor care Îl caută în mod insistent. Dumnezeu este mai presus de această lumină, care rămâne un dar pentru cei care doresc să se îndumnezeiască, pentru că îndumnezeirea este posibilă dincolo de natura noastră umană căzută. Despre lumina dumnezeiască au vorbit marii Părinți ai Bisericii, care s-au nevoit într-o tăcere desăvârșită. Ani la rând, acești părinți nu întâlneau pe nimeni și singura lor bucurie era rugăciunea și întâlnirea cu Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis un cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru părintele paroh Bogdan-Vasile Niculică și pentru toți cei care i-au fost alături, sprijinindu-l în demersurile sale edilitare. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre, în semn de recunoștință și apreciere, mai multe ranguri, ordine și distincții celor care s-au evidențiat în ajutorul oferit. Astfel, părintele paroh Bogdan- Vasile Niculică a primit rangul clerical onorific de iconom, Mădălin Nicolae Bobe a primit Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni, iar prezbiterei Ramona Adriana Niculică i-a fost oferit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit lui Dorin Răducanu, Ion Boțoc și George Costache. Diploma Omagială a Anului 2023 cu medalie comemorativă a fost conferită următoarelor persoane: Suzana Maria Grigore, Cristian Marian Miu, Mihai Ioan Mihăilă, Ana Miu, Mircea Gabriel Grigore, Lucreția Iordache și Magdalena Radu. Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost oferită Consiliului parohial, precum și lui Daniel Alexandru Niculică și Ion Pârvu, iar Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Comitetului parohial, Mihaelei Căprărescu și Zenoviei Niculică.
Părintele paroh Bogdan-Vasile Niculică a mulțumit la final Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru rangul clerical acordat și pentru grija părintească arătată micuței comunități prahovene, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru bogatul cuvânt de învățătură, precum și tuturor celor care au ajutat pe parcursul desfășurării lucrărilor la biserica parohială.