În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Instruire pentru inventarierea şi gestionarea bunurilor culturale
Centrul de pregătire pentru patrimoniu al Patriarhiei Române a organizat cel de-al doilea program de instruire privitor la inventarierea şi gestionarea bunurilor culturale. Programul s-a desfăşurat în perioada 29 aprilie-1 mai 2010, la Şimleu Silvaniei.
Profesorul Victor Simion, coordonatorul Centrului de Pregătire al Patriarhiei Române, ne-a declarat că "scopul acestor cursuri intensive de instruire în legătură cu efectuarea inventarierii bunurilor culturale din eparhiile Bisericii Ortodoxe Române este acela de a veni în ajutorul deţinătorilor de bunuri de patrimoniu în demersul acestora de a-şi actualiza inventarele şi, în al doilea rând, în demersul conservării acestor bunuri culturale de patrimoniu." Acţiunea este conformă hotărârilor Sfântului Sinod din luna iunie 2009 şi în spiritul legislaţiei actuale care se referă la gestionarea bunurilor culturale. La al doilea curs de instruire în vederea inaugurării şi organizării noului program de pregătire destinat conservării bunurilor culturale au fost întocmite 40 de dosare conţinând suportul de curs pentru participanţi (model de fişe de evidenţă, de registru de inventar, un CD-rom cu toată legislaţia privitoare la patrimoniul cultural şi alte informaţii utile). Au participat 35 de cursanţi din 30 de parohii şi centre mănăstireşti din Episcopia Sălajului şi a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Cursurile au fost susţinute de prof. Elena Nicoleta Băjan, coordonatoarea acestui program, expert al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în probleme de Patrimoniu Cultural, şi de prof. Victor Simion, coordonator al Centrului de Pregătire al Patriarhiei. S-a discutat posibilitatea organizării, la Zalău, la şcoala sanitară postliceală locală (coordonată de către Episcopia Sălajului), a unor cursuri de scurtă durată pentru asistenţă sanitară de primă urgenţă pentru unităţile de cult cu mare afluenţă turistică. Un curs intens de cinci zile de contabilitate primară de pregătire destinat contabililor din unităţile de cult a fost stabilit şi se va organiza în semestrul al II-lea al acestui an. (Ioan BUŞAGĂ)