Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Întâlnire a Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia Buzăului și Vrancei
Ceainăria culturală din municipiul Buzău a găzduit marți, 10 septembrie 2019, o întâlnire organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Invitat special a fost Mihai Gheorghiu, președintele platformei civice apolitice „Împreună”, care a susținut prelegerea intitulată „Modele ale inimii, modele ale minții”.
La manifestare au participat chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, și Ana-Corina Săcrieru, președintele Asociației Femeilor Ortodoxe, consilieri eparhiali, protoierei, preoți, precum și un număr impresionant de membre ale asociației.
În deschidere, Ana Săcrieru a vorbit despre istoria Asociației Femeilor Ortodoxe din eparhie, organism constituit de Episcopul Ghenadie al Buzăului, în prima jumătate a secolului XX: „În ziua de 27 ianuarie 1927, Preasfințitul Părinte Ghenadie, Episcopul Buzăului, și-a pus semnătura pe actul de înființare al Asociației Femeilor Ortodoxe din eparhia noastră, iar doamnele din Buzău au consimțit la această ascultare de ierarhul lor și au constituit asociația, ca parte a Bisericii «pentru servirea interesului nostru românesc și creștinesc»”.
De asemenea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a subliniat rolul femeii creștine în Biserică și în societate: „Domniile voastre, femeile ortodoxe de astăzi - cele prezente aici și altele care, din binecuvântate pricini, nu sunt aici și se implică în activități frumoase -, sunteți urmașele de drept ale doamnelor ortodoxe care au lucrat pe filieră socială și educațională, pe raza Episcopiei de odinioară a Buzăului și Vrancei. Dumneavoastră sunteți chemate să dați viață acestei asociații reactivate, acestei noi forme de asociere a femeilor ortodoxe, singura care are binecuvântarea Noastră și pe care o recunoaștem; să-i dați consistență printr-o implicare frumoasă, din convingere, printr-o dorință sinceră, motivată și asumată în spirit creștin, urmând exemplul femeilor creștine de altădată”.
La finalul evenimentului, președintele asociației a făcut unele precizări de natură organizatorică și a amintit ultima activitate desfășurată de Asociația Femeilor Ortodoxe, în parteneriat cu Asociația „Platforma Civică Împreună”, constând în oferirea a 160 de ghiozdane cu rechizite copiilor din satele buzoiene și vrâncene.