De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnire a membrilor Centrului de incluziune socială la Orăştie
Săptămâna aceasta, pe 1 februarie, a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Local Orăştie o întâlnire a membrilor Centrului de incluziune socială al Episcopiei Devei şi Hunedoarei cu preoţii şi reprezentanţii primăriilor de pe raza Protopopiatului Orăştie implicaţi în acest proiect.
Întâlnirea a avut ca scop prezentarea serviciilor oferite de Centrul de incluziune socială Hunedoara, identificarea grupurilor vulnerabile din comunităţile parohiale, precum şi cunoaşterea ideilor de proiect ale managerilor, proiecte care să răspundă nevoilor acestor comunităţi. Centrul de incluziune socială Hunedoara, deschis în ianuarie 2012, este parte integrantă a activităţilor derulate în cadrul proiectului "Implicarea clerului şi a membrilor comunităţilor parohiale ortodoxe în dezvoltarea de proiecte sociale la nivelul Mitropoliei Banatului şi Arhiepiscopiei Alba Iuliei". Obiectivul general al proiectului vizează facilitarea integrării sau a reintegrării persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii, prin servicii de asistenţă şi dezvoltarea unei reţele de servicii sociale, prin creşterea capacităţii comunităţilor parohiale de a genera şi implementa proiecte social-economice. Proiectul este implementat de Arhiepiscopia Aradului, având ca parteneri Episcopia Devei şi Hunedoarei, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Arhiepiscopia Timişoarei şi Episcopia Caransebeşului. Centrul funcţionează la adresa Deva, Str. Avram Iancu nr. 2 jud. Hunedoara şi poate fi accesat de către beneficiari, persoane aflate în dificultate, între orele 8:00 şi 16:00. Serviciile oferite în cadrul centrului sunt gratuite şi vizează creşterea gradului de autonomie socială a beneficiarilor, persoane aflate în dificultate prin consiliere şi sprijin în vederea identificării unor oportunităţi de angajare şi de diminuare a riscului social în care persoana se află. Serviciile centrului, furnizate de personal specializat în asistenţă socială, sunt oferite pe criterii nediscriminatorii, oricărui beneficiar, persoană aflată în următoarele situaţii: şomer, familii monoparentale, persoane afectate de boli care le influenţează viaţa profesională şi socială (ex.: HIV/SIDA, cancer etc.), persoane aflate anterior în detenţie, persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie romă, victime ale traficului de persoane. Astfel de centre de incluziune socială au fost deschise în şase judeţe: Arad, Alba, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş şi Timiş. (Protos. Nestor Dinculeană)