Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a găzduit marți, 5 noiembrie, cea de‑a doua sesiune a Conferinței pastoral‑misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În cadrul lucrărilor acestei sesiuni prezidate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la care au participat clerici din județul Prahova, au fost prezentate trei referate cu subiecte inspirate din tematica Anului comemorativ 2024.
Întâlnire a premierului României cu reprezentanții cultelor religioase
Palatul Victoria din Capitală a găzduit în dimineața zilei de luni, 2 octombrie, o întâlnire a reprezentanților cultelor din țara noastră cu prim-ministrul Guvernului României. În cadrul evenimentului a fost constituită Comisia de Dialog dintre Stat și Culte. Întrunirea a fost moderată de Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte.
În alocuțiunea rostită în deschiderea acestei ședințe, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a remarcat faptul că întâlnirea reprezintă o oglindă a colaborării și bunei-înțelegeri existente între toate cultele religioase din țara noastră. Acesta a subliniat rolul esențial pe care îl au cultele în ceea ce privește implicarea socială și sprijinul pe care îl pot oferi categoriilor defavorizate de persoane. Premierul și-a exprimat dorința de a identifica, împreună cu reprezentanții cultelor din România, soluții pentru a valorifica potențialul pe care îl dețin din acest punct de vedere, dat fiind că ele posedă atât o raportare morală responsabilă la actul de ajutorare a aproapelui, cât și un personal dedicat, care are acces nu doar în mediul instituțional, ci și la domiciliul beneficiarilor: „Sper ca împreună să construim nu doar cămine, ci, mai ales, să ajutăm aceste categorii de persoane vulnerabile prin programe și activități cu caracter social și medical, realizate de unitățile de cult, la nivel local”.
La rândul său, Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României, a reiterat realitatea implicării active a cultelor religioase în viața societății actuale: „Doresc să evidențiez conlucrarea în domeniul libertății religioase și al apărării tuturor drepturilor fundamentale. Am convingerea că sunteți în asentimentul meu că, astăzi, România are imaginea unui stat autentic democratic, în care valențele precum toleranța, pluralismul religios, dialogul interconfesional și interreligios și protejarea minorităților reprezintă o componentă de bază. Prezența dumneavoastră la astfel de întâlniri este o dovadă că există interes pentru ca, împreună, să putem rezolva problemele cu care societatea se confruntă în momentul de față”.
În cadrul evenimentului a luat cuvântul și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a pus în lumină cooperarea fermă care există între stat și cultele religioase din România.