În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Întâlnire a preoților din Câmpulung Moldovenesc cu ierarhii lor
Luni, 30 octombrie, a avut loc conferința preoțească a clericilor din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la care a participat și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar eparhial. Tema întâlnirii a fost dată de specificul anului 2023 în Patriarhia Română: Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc de către preoții protopopiatului, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Aurel Goraș, protoiereu.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a hirotesit întru iconom stavrofor 11 slujitori cu o bogată activitate liturgică desfășurată în ultimii ani, iar Episcopul-vicar a săvârșit o hirotesie întru arhidiacon.
Alături de cei care au luat parte la Sfânta Liturghie, în cadrul conferinței prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, au fost şi reprezentanții sectoarelor de resort ale Centrului eparhial Suceava.
După rostirea rugăciunii și a cuvântului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, conferința a debutat cu expunerea referatului intitulat „Atitudinea actuală a persoanelor vârstnice față de preot și față de Biserică” și susținut de pr. Victor Cîrceie de la Parohia „Sfântul Ilie” din Vatra Dornei.
Întâlnirea a continuat cu lucrarea părintelui Mihai Botezat, cadru didactic la Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc și slujitor la Mănăstirea Moldovița, intitulată „Statutul cântărețului bisericesc și importanța acestuia în lucrarea pastoral-misionară a parohiei”. Între altele, prezentarea a făcut referire și la personalitatea celui care este cunoscut pentru revigorarea muzicii psaltice românești, Ioan Popescu-Pasărea, elev al lui Anton Pann. Pr. Gabriel Doroftiese le-a vorbit apoi celor prezenți despre „Corurile parohiale și importanța acestora în misiunea Bisericii”. Lucrarea a adus în prim-plan Istoria muzicii de strană în Parohia Ortodoxă Dorna Candrenilor.
În a doua parte a întâlnirii au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost lansate, în contextul Anului cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu, mai multe volume apărute la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Una dintre aparițiile editoriale de excepție este volumul Dimitrie Cantemir - Domn Moldav și „Principe al științei românești”, semnat de arhid. lect. univ. dr. Vasile Demciuc (coord.) și pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita.
Nu în ultimul rând, au fost prezentate și oferite tuturor clericilor și alte cărți ale editurii, precum „Sat și Biserică în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”, lucrare a pr. Laurențiu-Nicolae Stamatin, „Școala nemțeană de muzică psaltică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea”, autor arhid. Ilie Leonte, și volumul „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”, coordonat de pr. Constantin Oprea.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a prezentat volumul „Lumină din candela Cuvântului - predici la duminicile de peste an”, carte care însumează cuvântări semnate de clerici doctori în teologie din cuprinsul eparhiei și rostite la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, de la venirea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.