De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnire a preoţilor misionari din Sibiu
Preoţii de la unităţile de cult misionare din Sibiu s-au întâlnit luni, 8 martie, la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului. Au participat la întâlnire preoţii de la capelele şi bisericile din cadrul unităţilor militare din Sibiu, din cadrul spitalelor din oraş, precum şi din cadrul altor instituţii unde este necesară prezenţa misionară a slujitorilor Bisericii.
Preoţii au săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” situată în Muzeul „ASTRA”, iar apoi au participat la un tur ghidat în principalele zone ale celei mai mari expoziţii în aer liber din sud-estul Europei, cu gospodării tradiţionale, anexe şi instalaţii tehnice populare.
„Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, ne-am adunat preoţii misionari din Sibiu în această istorică biserică din Muzeul «ASTRA» pentru a pune bun început lucrării pastoral-misionare pe care o avem de desfăşurat împreună cu toţi preoţii misionari din Arhiepiscopia Sibiului. Am început cu Sfânta Liturghie, în duh de rugăciune, pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra noastră şi asupra tuturor celor încredinţaţi spre păstorire. În cadrul întâlnirii am discutat protocoalele pe care trebuie să le reînnoim cu toate instituţiile unde preoţii noştri misionari îşi desfăşoară activitatea, strategiile pentru viitor, dar şi modul în care vom reuşi să implementăm aceste strategii pentru bunul mers al lucrurilor, pentru ajutorarea aproapelui şi pentru slava Bisericii şi a lui Dumnezeu”, ne-a spus consilierul de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Liviu Iulian Tarcău.
Colaborare cu Muzeul „ASTRA”
Întâlnirea a continuat cu un seminar în cadrul căruia preoţii misionari din Sibiu au discutat cu managerul muzeului din Dumbrava Sibiului, Ciprian Ştefan, despre mai multe proiecte de colaborare, în special cele destinate educaţiei tinerilor din mediul urban şi rural cu privire la valorile tradiţionale româneşti, patrimoniul bisericesc şi cultural, precum şi tradiţiile şi obiceiurile săteşti de altădată.
„Muzeul «ASTRA» este deschis spre colaborare şi ne bucură să vedem că dinspre Arhiepiscopia Sibiului vine această solicitare de a reînnoi parteneriatul, mai ales că dorinţa noastră comună este de a educa societatea, şi mai ales comunităţile din mediul rural, pentru că este nevoie de implicarea noastră în această zonă, preotul având un rol determinant, de la primele apariţii ale creştinismului pe aceste meleaguri şi până în zilele noastre. Să nu uităm că, în Mărginimea Sibiului, familia de preoţi Hanzu a reformat tot ceea ce înseamnă cunoştinţele agricole ale locuitorilor din această zonă.
Provocarea secolului XXI este alta, aceea de a determina comunităţile să îşi redescopere valorile care pot fi pentru ei factor determinant în viitoarea dezvoltare şi în limitarea fenomenului migraţiei şi a reducerii discrepanţelor cu mediul urban”, ne-a spus managerul muzeului din Dumbrava Sibiului, Ciprian Ştefan.
Preoţii de la unităţile misionare din Sibiu au discutat în cadrul întâlnirii posibilităţile de colaborare în anumite proiecte eparhiale care vizează ajutorarea credincioşilor din comunităţile vulnerabile social şi nu numai.