Miercuri, 20 noiembrie, sărbătorirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul a fost prilej binecuvântat pentru soborul ierarhilor, al preoților și diaconilor, dar și pentru mulțimea pelerinilor prezenți la
Întâlnire a responsabililor de cateheză din Arhiepiscopia Iașilor
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Iași s-a desfășurat luni și marți Consfătuirea anuală catehetică. Întâlnirea a debutat cu un cuvânt de bun-venit transmis de părintele dr. Bogdan Racu, inspector eparhial și coordonatorul Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, și a continuat cu un atelier interactiv susținut de decanul Facultății de Psihologie și Științele Educației din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Adrian Opre, și de conf. univ. dr. Dana Opre, de la Departamentul de Pedagogie al facultății clujene.
Tot în aceste zile, clericii responsabili de cateheză din cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor au discutat despre activitatea biroului din acest an, au evaluat activitatea catehetică la nivel de parohie și protopopiat și au dezbătut câteva propuneri de proiecte pentru anul următor. Totodată, în cadrul întâlnirii au fost prezentați noii coordonatori de cateheze.
„Anul acesta, la consfătuirea catehetică, am avut bucuria de a avea alături de oamenii din echipa Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor și invitați de la care să învățăm, să învățăm cum putem deveni mai buni, să învățăm să ne folosim de experiența pastorală, de experiența didactică și de experiența de specialiști, cum este domnul profesor Opre în zona aceasta de psihologie, cum putem face din cateheză o experiență astfel încât să se împlinească chemarea pe care o adresează Biserica: Veniți, gustați și vedeți că bun este Domnul”, a afirmat părintele inspector Bogdan Racu.
Marți dimineață, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a săvârșit Sfânta Liturghie, dimpreună cu preoții participanți, la Biserica „Sfântul Gheorghe” Lozonschi de lângă Facultatea de Teologie.
„Această consfătuire reprezintă un moment de bilanț, dar și un moment în care ne împărtășim unii altora experiența, împlinim mai bogat cuvântul Domnului adresat preoților și credincioșilor, dar în chip diferit, «Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh». Această învățătură este, pe de o parte, inspirată de Domnul, pe de altă parte transmisă de la apostoli până în zilele noastre, pe care o primim recunoscând cuvântul Domnului și lucrându-l în viața noastră, înțelegând că Dumnezeu, în Biserica Sa, a rânduit pe cei pecetluiți, pe cel hirotonit, a vesti Cuvântul și a fi vrednici de crezare. Pe de altă parte, nouă înșine ne dăm acest îndemn ca să nu slăbim în slujirea noastră. Până la sfârșitul vieții, Domnul ne dă cuvânt și ne oferă oportunități că să-l cunoaștem pe El, să înțelegem minunea vieții veșnice. Domnul trimite cuvânt și trimite în primul rând prin slujitorii Săi, preoți, cateheți, și apoi prin fiecare dintre dumneavoastră. Și noi suntem datori să vestim cuvântul”, a menționat la finalul slujbei Preasfinția Sa.