„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Întâlnire cu tinerii la Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca
Un grup de elevi de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca au participat ieri, 13 noiembrie, la o întâlnire duhovnicească organizată de Parohia „Naşterea Domnului“ din oraş, păstorită de părintele Nicolae Buda, Intitulată „Un strop de bucurie“, întâlnirea a avut loc la biserica parohială, unde elevii clasei a VI-a A de la şcoala menţionată au venit însoţiţi de profesoara de religie, Daniela Necula, directorarea adjunctă, prof. Alina Bărăian şi alţi dascăli ai acestei şcoli.
Elevii au fost primiţi de părintele Valentin Bochiş, care au avut un mic dialog cu tinerii invitaţi, despre post şi foloasele lui. Pentru a spori bucuria acestei întâlniri, copiii au pregătit o mică surpriză muzicală, adusă prin Andrada Mariş, elevă în clasa a VI-a B, care interpretează muzică populară şi va reprezenta Şcoala „Constantin Brâncuşi“ la Festivalul - concurs de colinde şi tradiţii de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan“, iniţiat de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sătmarului. Andrada Mariş a interpretat câteva pricesne şi mai multe piese populare din zestrea Câmpiei Transilvaniei. Îmbrăcată într-un autentic port popular, cu rădăcini în satul Corpadea, a prezentat fiecare piesă a costumului ei alb-negru, vechi de o sută de ani, aşa cum a făcut şi la etapa la nivelul şcolii, colegii fiind foarte curioşi să afle vechimea şi rostul fiecăreia, de la opinci la năfama neagră, frumos aşezată pe părul adunat cuminte în jurul capului. Andrada le-a povestit colegilor ei despre scurta, dar bogata ei carieră muzicală, eleva participând la mai multe concursuri prin Clubul Vedetelor din Cluj-Napoca, din care face parte. Copiii au apreciat atât costumul popular cât şi interpretarea Andradei şi i-au mulţumit pentru momentul emoţionant care li s-a oferit azi. S-a adăugat apoi şi cuvântul cald şi plin de sensibilitate al profesoarei Alina Bărăian, care le-a mulţumit copiilor pentru grija pentru suflet şi tradiţiile populare.
Parteneriat între şcoală şi parohie
Activitatea s-a încheiat cu o agapă în sala de la demisolul bisericii, pentru a spori frumuseţea şi bucuria acestei zile. Toate aceste întâlniri cu elevii în biserică sunt rodul unei strânse şi bogate colaborări dintre cele două insituţii care participă împreună la educaţia religioasă şi morală a copiilor în cadrul Parteneriatului „Cu Hristos în faţa marilor încercări ale vieţii de şcolar“, încheiat între şcoală şi biserică în anul şcolar 2014-2015.
Astfel de întâlniri au loc în fiecare an la parohia clujeană pentru a marca diferite momente duhovniceşti din timpul anului, cum ar fi începerea Postului Crăciunului. (Marilena Asănică)