Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Întâlnire de lucru a preoților de caritate din Arhiepiscopia Sibiului
Preoții de caritate din Arhiepiscopia Sibiului s-au întâlnit joi, 15 februarie, în cadrul unei întâlniri pastoral-misionare prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Tema întâlnirii preoților de caritate a fost „Slujirea bolnavului - poruncă divină”.
Preoții au săvârșit Sfânta Liturghie în capela Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, soborul fiind condus de preotul Liviu Iulian Tarcău, consilierul de misiune al Arhiepiscopiei Sibiului.
Discuțiile au avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde au fost prezenți preoţi de caritate din protopopiatele Arhiepiscopiei Sibiului, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre misiunea preoților de caritate de a fi alături de bolnavi și de a se ruga pentru aceștia.
„Intervenția medicului este specială și are autoritatea aceasta științifică, medicală, clinică, dar chiar dacă el este specialist în psihiatrie, totuși nu are cunoștințe asupra sufletului, ci încearcă să se folosească de anumite stări sufletești ca să îndulcească starea patologică a persoanei. În schimb, preotul are ceva în plus. Într-adevăr nu trebuie să dea medicamente, dar în momentul în care s-a pus în genunchi și se roagă, în momentul în care a pus epitrahilul pe capul bolnavului și citește o rugăciune sau săvârșește slujba Sfântului Maslu, în momentul în care îl împărtășește pe bolnav cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, îi oferă acestuia medicamentul pe care doctorul nu-l poate da. Sunt medici care au o viață religioasă serioasă și ajută, sprijină și mai ales ușurează intrarea preotului lângă pacient. (…) Sunteți cei care apărați o cauză sfântă, care este a Bisericii și apărați pe omul bolnav care e creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.
Referate despre pastorația bolnavilor
În a doua parte a lucrărilor cercului pastoral-misionar, preotul Antoniu Zorilă a prezentat participanţilor un referat intitulat „Forme ale pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor în Sfânta Scriptură”, urmat de preotul Sofian Portărelu, care a susținut referatul cu titlul „Lucrarea pastorală a Bisericii şi a slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor”, după care au urmat discuţii cu privire la cele prezentate.
În cadrul cercului pastoral-misionar s-a discutat şi despre numeroase alte provocări ale misiunii preoţeşti în unităţile medicale, militare sau sociale.