La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Întâlnire de lucru la Oslo pentru preoţii din Arhiepiscopia Craiovei
La începutul acestei luni a avut loc la Oslo, în Norvegia, ultima întâlnire de lucru organizată în cadrul proiectului "Metode interculturale de dezvoltare comunitară". Proiectul s-a adresat preoţilor din regiunile rurale defavorizate şi a fost implementat, începând cu luna august 2009, de Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, în calitate de instituţie coordonatoare, în parteneriat cu Facultatea de Teologie a Universităţii "St. Kliment Ochridsky" din Sofia (Bulgaria), Europe Direct - Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia).
Universitatea din Craiova a fost reprezentată la această întrunire de pr. lect. univ. dr. Sergiu Popescu, cadru didactic la Facultatea de Teologie, diac. lect. univ. dr. Gelu Călina (Facultatea de Teologie) şi lect. univ. dr. Nicoleta Calina (Facultatea de Litere). Cu acest prilej, au fost evaluate rezultatele activităţilor întreprinse în cadrul proiectului pe parcursul celor doi ani de lucru şi au fost prezentate sugestii referitoare la continuarea cooperării. Printre subiectele dezbătute cu prilejul acestei întâlniri s-a numărat şi crearea unei reţele interculturale de acţiune în domeniul dezvoltării comunitare, la care au acces atât preoţii grupului-ţintă, cât şi alţi preoţi din cele cinci ţări partenere în cadrul proiectului. Finanţat din fonduri europene, proiectul a presupus derularea mai multor activităţi, în toate ţările partenerilor, precum şi cercetarea sociologică asupra necesităţilor de formare şi informare a preoţilor din mediul rural. Activitatea s-a derulat în cadrul celor cinci sesiuni de instruire, urmate de alte cinci ateliere de lucru interculturale. Toate aceste întâlniri au avut rolul de a crea un cadru favorabil schimbului de experienţă, atât pentru reprezentanţii celor cinci instituţii partenere, cât mai ales pentru cei 80 de preoţi participanţi. Cu prilejul ultimei întâlniri, s-a stabilit structura "Ghidului de dezvoltare comunitară pentru preoţii din zonele defavorizate", care va fi elaborat de toţi partenerii implicaţi în proiect.