La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnire din cadrul ONU, simulată de liceeni din întreaga ţară
Elevii de liceu îşi vor asuma, în perioada 18-20 noiembrie, calitatea de diplomat, propunând soluţii pentru problemele actuale ale omenirii în cadrul Conferinţei Naţionale IasiMUN. "Model United Nations reprezintă o simulare academică în limba engleză a unei întâlniri din cadrul ONU, cu scopul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei", dezvăluie prof. Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă", care subliniază că această manifestare se desfăşoară în cadrul Zilelor CNER.
A treia ediţie a Conferinţei Naţionale IasiMUN se va desfăşura la acest sfârşit de săptămână la Iaşi, în cadrul Zilelor Colegiului Naţional "Emil Racoviţă". Potrivit organizatorilor, sunt aşteptaţi 200 de participanţi, printre aceştia numărându-se şi doamna Sheila Crowley, director al Corpului Păcii România, dar şi un reprezentant al Hult International Business School din Londra. "Model United Nations reprezintă o simulare academică în limba engleză a unei întâlniri din cadrul ONU, cu scopul de a forma tinerii şi de a-i educa în privinţa drepturilor şi responsabilităţilor lor ca cetăţeni, dar şi a evenimentelor globale, comunicării şi diplomaţiei", dezvăluie prof. Paula Gavrilescu, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă" Iaşi. Liceenii din toată ţara participanţi la conferinţă îşi vor asuma rolul unor diplomaţi, care au datoria de a se documenta temeinic despre ţara pe care o reprezintă, de a investiga probleme internaţionale, dezbate şi propune soluţii viabile pentru problemele lumii contemporane. Astfel, fiecare trebuie să dovedească, pe lângă faptul că deţine suficiente informaţii tehnice, bine documentate, putere de convingere, disponibilitate de cooperare cu ceilalţi delegaţi. "Prin participarea la această conferinţă, delegaţii îşi vor îmbunătăţi capacitatea de a analiza, asculta, negocia şi structura ideile într-o anumită formă de prezentare numită rezoluţie. Fiecare dintre cei 178 de delegaţi înscrişi aparţine unuia dintre cele patru comitete: "Drepturile Omului", "Mediu", "Politic" şi "Economic-Social". Pe lângă cele patru comitete mai există şi un Corp de Presă, care se va ocupa cu redactarea unui ziar în care vor fi reflectate activităţile din fiecare dintre cele trei zile ale conferinţei, pentru care vor lua interviuri participanţilor, dar şi organizatorilor", mai subliniază într-un comunicat d-na director Paula Gavrilescu. Dezbaterile derulate în cadrul proiectului unic în România vor fi susţinute pe două paliere, respectiv fiecare delegat îşi va prezenta în prima zi, în cadrul propriului comitet, un discurs introductiv, în care va rezuma poziţia ţării pe care o reprezintă faţă de cele trei subiecte ce vor fi abordate, urmat de dezbateri informale încheiate cu semnarea unor rezoluţii. Pe parcursul celei de-a doua zile, în urma dezbaterilor formale, va fi aleasă cea mai bună soluţie, membrii celor patru comitete urmând să stabilească împreună "care dintre rezoluţiile rămase răspunde cel mai bine problemelor prezente şi este mai uşor de implementat, astfel încât să nu influenţeze negativ relaţiile dintre naţiuni".