Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întâlnire duhovnicească a tinerilor din Sibiu
Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Sibiu, a organizat joi, 3 aprilie, ultima întâlnire duhovnicească din Postul Mare din acest an. Evenimentul l-a avut ca invitat pe preotul Simion Săsăujan de la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul sibian Valea Aurie.
Tema întâlnirii, găzduită de Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, a fost „Exigenţa preotului în derularea activităţilor misionar-pastorale, cultural-educaţionale, social-filantropice cu implicarea credincioşilor în parohie“.
Tinerii studenţi de la facultăţile sibiene, preoţi şi credincioşi din cetatea transilvană au avut posibilitatea să se împărtăşească din experienţa pastorală de 48 de ani a părintelui Simion Săsăujan, cunoscut nu doar pentru implicarea sa activă în păstorirea credincioşilor din cartierul Valea Aurie, ci şi pentru activităţile pe plan social-filantropic din parohie. Părintele Simion Săsăujan coordonează de ani buni lucrarea misionară a Asociaţiei „Sfântul Nicolae“ şi a Centrului de zi pentru copii din incinta bisericii amintite, unde peste 25 de copii primesc zilnic masa caldă şi sunt ajutaţi să-şi facă temele.
Misiunea preotului
Încă de la începutul întâlnirii, părintele Simion Săsăujan a subliniat chemarea deosebită a preotului de a-I sluji lui Hristos, de a propovădui Evanghelia şi de a veni în sprijinul celor aflaţi în nevoi. Părintele Săsăujan a vorbit pe larg celor prezenţi în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ despre pregătirea preotului şi despre responsabilităţile sale în lucrarea misionar-pastorală şi social-filantropică.
„În această seară transmit tinerilor ceea ce eu în viaţa mea am trăit ca experienţă. Când am stabilit tema exigenţei preotului, gândul meu m-a dus la textul biblic «Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca tot cel ce crede în Dânsul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică». Dacă Mântuitorul Iisus Hristos a venit în lume ca să ne mântuiască prin Cruce, noi, care Îl urmăm pe Hristos, prin Cruce Îl vom urma. Sfântul Pavel spune teologului: «Slujba ta fă-o deplin! Fă slujba evanghelistului», asta subliniind efortul, exigenţa preotului de a face deplin slujba sa întreită“, a spus părintele Simion Săsăujan.
De asemenea, parohul din Valea Aurie a adăugat, cu privire la misiunea preotului: „M-am mai dus cu gândul la Cina cea de Taină a Domnului Iisus Hristos, când, în smerenia Sa dumnezeiască a spălat picioarele Apostolilor. Când a ajuns la Sfântul Petru, acesta a refuzat zicând: «Cum, Tu să-mi speli picioarele?», iar Mântuitorul i-a răspuns: «De nu te voi spăla, n-ai parte cu Mine!» Era atunci o avertizare către Apostoli şi către noi că cine nu înţelege rostul lui de împlinire a poruncii lui Dumnezeu prin această exigenţă, n-are parte de Dumnezeu. Sunt îndatorat a spune că lucrarea preotului într-o parohie este ca cea a Domnului. El este trimis să înveţe, să sfinţească şi să conducă oamenii. Această lucrare conturează viaţa preotului în parohie“.