La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnire pentru dezvoltarea editorială a „Ziarului Lumina”
O întâlnire consultativă a reprezentanţilor conducerii „Ziarului Lumina” cu delegaţii centrelor mitropolitane din ţară a avut loc astăzi la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” din cadrul mănăstirii prahovene „Înălţarea Sfintei Cruci”-Caraiman. Cu această ocazie s-a discutat despre modalităţi practice de unificare a ediţiilor regionale ale „Ziarului Lumina” într-o ediţie naţională extinsă.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea principalelor etape din istoria „Ziarului Lumina”, precum şi a perspectivelor de dezvoltare a cotidianului Patriarhiei Române. Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor LUMINA, a punctat momentele importante din trecutul publicaţiei, făcând o analiză a conţinutului editorial de la apariţie până în prezent.
De asemenea, în cuvântul său a exprimat necesitatea şi utilitatea acestui demers al integrării ediţiilor regionale într-o ediţie naţională unitară. Scopul demersului este ca toţi cititorii să fie informaţi despre evenimentele din cuprinsul Patriarhiei Române.
„Ca formă de comunicare a Bisericii, publicaţia scrisă nu este cel mai modern mijloc de împărtăşire a informaţiilor. Cu toate acestea, «Ziarul Lumina» a fost aşteptat mult timp, dar a venit la momentul potrivit, ca răspuns la dorinţa de a avea un cotidian al Bisericii. El are o dimensiune misionară, dar şi una care inspiră respect, spirit misionar şi îndeamnă la dragoste frăţească. Într-o lume în care online-ul câştigă tot mai mult teren în faţa publicaţiilor tipărite, «Ziarul Lumina» se doreşte a fi un canal de comunicare echilibrat şi onest faţă de publicul său. Din practică se constată că presa scrisă, deşi nu mai are acelaşi impact major, înregistrându-se o audienţă mai modestă, reprezintă o resursă mai sigură pentru generaţiile viitoare. Într-o lume în care ştirile au caracter volatil, contradictoriu, «Ziarul Lumina» îşi propune să fie un rezervor care adună în sine, prin arhiva sa, informaţii importante din Patriarhia Română, un martor fidel al evenimentelor marcante”, a arătat părintele consilier Nicolae Dascălu.
Cei prezenţi au putut afla de la redactorul responsabil Gabriela Zamora proiectul de structură editorială pentru ediţia unificată de 16 pagini a „Ziarului Lumina”, iar din comunicarea editorului coordonator al ediţiei online, Nicoleta Olaru, au aflat date despre noua pagină de internet a ziarului, o ediţie unitară în mediul virtual. De asemenea, despre paginile cu conţinut teologic a vorbit Augustin Păunoiu, redactor-şef la „Lumina de Duminică”.
În partea a doua a întâlnirii, în cadrul unui atelier de lucru, s-au discutat aspecte practice privind cooperarea dintre redacţia „Ziarului Lumina” şi centrele eparhiale, din perspectiva ediţiei unitare. Totodată au fost discutate aspecte practice privind metodologia de lucru, relaţia dintre centrele eparhiale şi angajaţii cotidianului.
În intervenţiilor lor, delegaţii centrelor mitropolitane au făcut o serie de propuneri concrete care să îmbunătăţească atât conţinutul editorial al ziarului, cât şi buna cooperare între colaboratorii din teritoriu şi redacţia centrală.