La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Întâlnirea cu lucrarea lui Dumnezeu face din pescari Apostoli”
Biserica Ortodoxă Română a celebrat astăzi Duminica a 18-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie citindu-se textul evanghelic al „Pescuirii minunate” (Luca 5, 1-11). Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a explicat semnificațiile duhovnicești ale acestei minuni săvârșite de Mântuitorul Iisus Hristos în cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat faptul că pescuirea minunată este o pregătire tainică a ucenicilor pentru a fi pescari de oameni, adică slujitori ai lui Hristos și ai Bisericii Sale. „Pescuirea minunată este o lecție pe care Iisus Învățătorul o dăruiește ucenicilor Săi despre taina Bisericii. Ucenicii lui Hristos, Petru, Iacov și Ioan, și-au dat seama că această pescuire nu este una obișnuită, ci una minunată, că s-a săvârșit o minune. De aceea, Biserica a înțeles această pescuire minunată ca o viitoare lucrare a ucenicilor lui Hristos în calitatea lor nouă de pescari de oameni, adică cei care adună oamenii în Biserică, prin predică, rugăciune și întreaga lucrare sfântă și sfințitoare pe care o vor săvârși în lume”, a spus Preafericirea Sa.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat faptul că, de fapt, corabia de pe mare din care Mântuitorul a predicat este preînchipuirea Bisericii Sale, iar mulțimea peștilor reprezintă mulțimea oamenilor din lume care se adună în Biserică prin lucrarea Sfinților Apostoli. „Această minune a pescuirii ne arată o preînchipuire sau prefigurare a tainei Bisericii, care, de-a lungul istoriei, îi va trece pe oameni de pe tărâmul vieții pământești trecătoare pe celălalt tărâm al existenței, anume viața cerească veșnică. De aceea, în cartea Constituțiile Apostolice din secolul al 4-lea se hotărăște ca biserica ce urmează a deservi o comunitate creștină să fie construită în formă de corabie și dimensiuni mari, deoarece din corabie a predicat Iisus Evanghelia Împărăției cerurilor și în această corabie s-a săvârșit minunea pescuirii minunate mai presus de înțelegere. Folosind tot corabia, care se afla în mijlocul apelor învolburate, Mântuitorul Iisus Hristos i-a salvat pe ucenici. Astfel, corabia devine un spațiu al salvării, al mântuirii, al scăpării dintr-o situație dificilă sau o experiență înfricoșătoare. Așadar, corabia reprezintă Biserica aflată pe valurile istoriei, uneori marea fiind liniștită, alteori tulburată. Uneori, Biserica are liniște, alteori ea este supusă unor încercări și persecuții, unor atitudini ostile, pentru ca slujitorii ei să-L cheme pe Iisus în ajutor și Hristos Domnul, Care este Capul Bisericii, să o conducă tainic la limanul cel liniștit”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Totodată, Patriarhul României a explicat faptul că în lucrarea de slujire a Bisericii lui Hristos contează mai întâi harul sau ajutorul lui Dumnezeu și mai apoi priceperea omului, iar harul se dăruiește oamenilor smeriți, ascultători și harnici. „Evanghelia de astăzi ne arată că Mântuitorul este Învățător Care îi învață nu doar prin cuvinte pe ucenicii Săi, ci și prin lucrare sfântă, minunată, săvârșită cu puterea harului, ca ei să înțeleagă că în Biserică, în primul rând, ajutorul sau harul Domnului este izvorul sfințirii, dar și al tainei unității Bisericii, al adunării oamenilor din neamuri și locuri diferite, prin iubirea sfântă și veșnică a Preasfintei Treimi. Deci, Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi, pe baza credinței în Hristos și prin Botezul săvârșit în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Această Evanghelie a pescuirii minunate este una a încurajării, a speranței dăruite ucenicilor atunci când ei au ajuns la o stare de eșec. Vedem că această minune nu s-a săvârșit pe când ucenicii dormeau, ci după ce ucenicii au privegheat toată noaptea și s-au ostenit să prindă pește, dar nu au reușit și pentru că nu au reușit s-au smerit. Tocmai pentru că s-au smerit au fost miluiți cu această minune a pescuirii minunate. De aceea, Sfântul Isaac Sirul ne spune că Dumnezeu nu dăruiește harul Său pentru mulțimea ostenelilor, ci pentru smerenia care se naște din mulțimea ostenelilor. Fiind la capătul puterilor fizice și al priceperii profesionale, acolo a venit harul dumnezeiesc, ceea ce arată esența lucrării Bisericii”, a spus Preafericirea Sa.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menționat faptul că ultima duminică din luna septembrie a fost declarată de către Parlamentul României prin Legea 44/2020, Ziua Satului Românesc, ca urmare a declarării anului 2019 drept „An omagial al satului românesc” de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii noastre a îndemnat la rugăciune și ajutorarea satelor și a locuitorilor lor: „Biserica a dedicat anul 2019 cinstirii satului românesc. Ca urmare, Parlamentul României a declarat ulterior ultima duminică din septembrie ca fiind Duminica dedicată Satului românesc. De aceea am purtat astăzi veșminte cu motive tradiționale. Ne rugăm ca Hristos Domnul să dăruiască ajutorul Său tuturor locuitorilor de la sate, iar noi, cei de la orașe, să-i ajutăm după putință pe viețuitorii satelor, pentru că, din nefericire, multe sate românești sunt aproape pustii din cauza emigrării multor români în străinătate, dar și pentru că adesea viața la sat e mai grea, neexistând totdeauna cele necesare unei viețuiri decente”.