La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întâlnirea de lucru a preoţilor misionari de caritate din Arhiepiscopia Iaşilor
La Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu“ din Iaşi a avut loc ieri întrunirea preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Iaşilor, prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În cadrul întâlnirii au fost discutate mai multe probleme pe care preoţii le întâmpină în activitatea misionară pe care o desfăşoară.
Sectorul de asistenţă socială „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor a organizat ieri, 26 noiembrie 2009, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, întâlnirea anuală de lucru a preoţilor de caritate din spitale, penitenciare şi unităţi militare de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iaşilor. Dimineaţă a fost săvârşită de către trei preoţi slujba Sfintei Liturghii, în capela cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sf. Ioan Rusul“, aflată la parterul spitalului, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2. La final, pr. Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 2, alături de preoţii de caritate, de conducerea spitalului şi de pacienţi l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan. După ce a aşezat sfântul antimis pe sfânta masă, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi-a exprimat bucuria pentru faptul că preoţii misionari au hotărât să se întrunească, aşa cum se întâmplă în fiecare an. „Îl rog pe Dumnezeu să dăruiască preoţilor misionari din spitale, penitenciare sau unităţi militare râvnă pentru cele sfinte, capacitate de îndelungă răbdare şi înţelegere a suferinţei umane pe care, prin mijloace specifice, să o ia pe umerii lor şi să o aşeze în faţa tronului Preasfintei Treimi. Să vă dea Dumnezeu capacitatea să uitaţi lucrurile mai puţin plăcute pe care le-aţi întâmpinat anul acesta şi să vă rămână în memorie clipele frumoase“, a spus IPS Teofan. Asist. univ. dr. Dana Mihaela Turliuc, medic specialist neurochirurg şi managerul Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, a mulţumit Mitropolitului Teofan pentru prezenţă, apreciind gestul de a-i binecuvânta pe angajaţii şi bolnavii spitalului. La rândul său, IPS Teofan a oferit asist. univ. dr. Dana Mihaela Turliuc o biblie şi iconiţe cu Sfânta Parascheva, pentru personalul din unitatea pe care o conduce. „Continuitatea misiunii duhovniceşti de la parohie la camera de gardă“ Părintele Adrian Chelaru, preot misionar de caritate la Capela „Sf. Ioan Rusul“, a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan pentru sfântul antimis, considerând prezenţa Înalt Preasfinţiei Sale în Spitalul de Neurochirurgie şi în capela în care slujeşte „un dar de la Dumnezeu“. De asemenea, pr. Adrian Constantin Chelaru a mulţumit PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. protopop Vilie Doroşincă, pr. Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului Asistenţă socială din Arhiepiscopia Iaşilor, şi pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic „Diaconia“ al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi conducerii Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi pentru sprijinul acordat la înfrumuseţarea capelei. A urmat întrunirea preoţilor de caritate, prezidată de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cadrul căreia au fost dezbătute mai întâi problemele pe care le întâmpină preoţii misionari. Apoi, pr. Adrian Constantin Chelaru a susţinut tema: „Continuitatea misiunii duhovniceşti de la parohie la camera de gardă - asemănări şi deosebiri“.