De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Întâlnirea Junilor din Mărginimea Sibiului
O tradiţie din Mărginimea Sibiului, care datează de mai bine de un secol, continuă şi astăzi în oraşul Sălişte din judeţul Sibiu. Tinerii din satele Mărginimii, dar şi de mai departe, se întâlnesc în 28 decembrie în oraşul academicienilor pentru a-şi prezenta portul popular specific, dansurile şi tradiţiile locurilor.
Festivalul Junilor din Mărginimea Sibiului, care se desfăşoară în zilele Crăciunului şi care adună sute de tineri, artişti şi invitaţi de seamă, este încununat în fiecare an de întâlnirea junilor de la Sălişte. Evenimentul se desfăşoară în Piaţa Junilor din oraşul de la poalele Munţilor Cindrel, după ce fiecare grup participă la o paradă a junilor în faţa Primăriei. Întâlnirea a fost precedată de o sesiune de comunicări ştiinţifice despre tradiţiile şi obiceiurile populare din zonă, care a avut loc în sala de şedinţe a Primăriei Sălişte. Pe scena amenajată în Piaţa Junilor au urcat invitaţii de seamă, care au adresat tinerilor cuvinte de felicitare. Au fost prezenţi la eveniment Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Martin Bottesch, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu, primarul oraşului Sălişte, Teodor-Dumitru Banciu, protopopul de Sălişte, părintele Ioan Ciocan, primarii satelor din Mărginime şi alţi oaspeţi de seamă. Cuvântul de inaugurare a aparţinut primarului Teodor-Dumitru Banciu, care le-a mulţumit şi i-a felicitat pe tinerii păstrători ai tradiţiilor româneşti. "Felicit junii pentru că au venit în număr mare, credem că anul acesta avem cele mai numeroase cete de juni. Putem vedea aici tinereţea, românismul şi ceea ce ne leagă pe toţi, şi anume portul popular din Mărginime, costume scoase de dumneavoastră din lada cu zestre", a declarat Teodor-Dumitru Banciu. La rândul său, IPS Mitropolit Laurenţiu a spus că "este o mare bucurie pentru noi să participăm la o astfel de manifestare, cu atât mai mult cu cât, în fiecare an, trece vremea şi îmbătrânim. Dacă tineretul se manifestă aşa cum trebuie şi aşa cum a fost învăţat dintotdeauna, avem o speranţă pentru viitor". După cuvântul preşedintelui Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, au urmat prezentarea şi urările făcute de reprezentanţii fiecărui grup de juni. La final, copiii de la Grupul Şcolar Economic "Ştefan Lupaş" din Sălişte au adus urările specifice Anului Nou, iar Hora Unirii a încheiat sărbătoarea de la Sălişte.