În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Întâlnirea tinerilor în Eparhia Dunării de Jos, organizată în condiţii speciale
Unul dintre popasurile importante ale vieţii bisericești de la Dunărea de Jos este pelerinajul anual organizat cu ocazia praznicului Sfintei Treimi la Mănăstirea Buciumeni din judeţul Galaţi, care îşi serbează cu această ocazie hramul. În acest an, date fiind măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei, a fost hotărâtă organizarea on-line a evenimentului, pentru a veni în întâmpinarea dorinţelor reprezentanţilor tinerilor de a nu se întrerupe această frumoasă tradiţie.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, ziua următoare sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt are o semnificaţie duhovnicească aparte. În această zi, de praznicul Sfintei Treimi, Mănăstirea Buciumeni din judeţul Galaţi îşi serbează hramul. La iniţiativa Arhiepiscopului Dunării de Jos, de 25 de ani, bucuria acestei sărbători este dublată de entuziasmul întâlnirii a sute de tineri care participă cuviincios la Sfânta Liturghie săvârşită în Altarul de vară, amenajat în codrul secular care înconjoară mănăstirea, şi la convorbirile duhovniceşti susţinute de ierarh şi de preoţi din eparhie, ne-a transmis părintele Rareş Bucur, consilier eparhial.
Pentru a veni în întâmpinarea celor care au dorit ca această frumoasă tradiţie să nu fie întreruptă din cauza măsurilor impuse de autorităţi, vineri, 29 mai, la Centrul eparhial a avut loc o videoconferinţă a principalilor factori de răspundere, în vederea organizării în mediul on-line a celei de-a 25-a ediţii a pelerinajului tinerilor din eparhie. În cadrul întrunirii on-line, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, au fost fixate cele trei obiective ale pelerinajului, şi anume: rugăciunea în comun, programele culturale şi programele social-filantropice. Totodată, au fost stabilite aspecte privind organizarea pelerinajului în mediul on-line, prin implicarea directă a unor tineri voluntari care vor prezenta colegilor lor cele 20 de teme stabilite, pe baza cărora se vor realiza eseuri, se vor interpreta cântece şi vor fi recitate poezii.
Tema generală a pelerinajului din acest an este: „Tineri pelerini cu ajutorul Bisericii către 1.000 de tineri care au probleme în familie”.
La finalul întâlnirii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a adresat un cuvânt de apreciere pentru implicarea activă a tinerilor în pregătirea şi susţinerea unor astfel de proiecte eparhiale, menite să aducă unitate, bucurie şi comuniune în mijlocul tinerilor.