De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnirea tinerilor ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
În prima zi a noului an bisericesc, 1 septembrie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul celor peste 1.000 de tineri participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, desfășurată în municipiul Bistrița, în perioada 30 august - 1 septembrie.
Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în curtea Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus simbolismul și semnificația pentru tineri a unor termeni regăsiți în episodul minunii relatate la Sfânta Evanghelie: focul (expresie a riscului asumat la tinerețe), apa (simbol al ispitei abandonului și demoralizării), credința (expresie a viitorului adus la timpul prezent), rugăciunea (simbol al prieteniei continue cu Dumnezeu și al dialogului ca formă vitală și fericită de existență) și postul (semn al disciplinei în formarea caracterului de atleți ai lui Hristos). Ierarhul a evidențiat importanța asigurării unui ghidaj spiritual prin identificarea unui părinte duhovnicesc și a unei companii plăcute lui Dumnezeu.
„Când e vorba de tinerețe, suntem într-o vreme în care lucrurile nu sunt clare, dar stăm aproape de Hristos, ne străduim să ne exersăm în lucrarea credinței încercând un plan pentru viața noastră, pe care să-l construim împreună cu Domnul în rugăciune, făcându-L colaborator în fiecare moment (...) Ne bucurăm de această sărbătoare, pe care o petrecem la Bistrița, și ne dorim ca Liturghia aceasta să fie o vreme de tihnă, o vreme de încurajare, dar, în același timp, o vreme în care să ni se deschidă perspective noi!”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, format din eleve ale Colegiului Ortodox `Mitropolitul Nicolae Colan” și alți tineri teologi, condus de arhid. prof. dr. Daniel Frumos.
Numeroşi credincioși din Bistrița și din zone învecinate au luat parte la Liturghia arhierească, împreună cu cei peste 1.000 de tineri veniți din toate județele Mitropoliei Clujului, alături de preoții și profesorii lor însoțitori. La momentul rânduit, mulți tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistriţeanul a mulțumit tuturor bistrițenilor pentru ospitalitatea lor şi l-a felicitat pe inspectorul eparhial pentru activitățile cu tinerii din județul Bistrița-Năsăud, pr. Tudor Mudure. La rândul său, pr. Tudor Mudure a mulțumit ierarhului și tinerilor, precum și tuturor partenerilor și sponsorilor care au sprijinit organizarea acestui eveniment.
La Sala Polivalentă din municipiu s-a desfășurat, apoi, festivitatea de încheiere a ITO din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului 2024. Ierarhul a acordat mai multe plachete pentru organizatori, sponsori, oficialități și cei implicați în buna desfășurare a activităților. De asemenea, fiecare grup a primit câte o diplomă de participare. Ceremonia s-a încheiat cu un concert vocal acompaniat de chitară, în interpretarea tinerilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, coordonați de pr. Ioan Clapa. La sfârșit, tinerii au intonat, din nou, imnul manifestării.
Activităţi dedicate tinerilor
La ceremonia de deschidere din 30 august au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ierarhi din Sinodul mitropolitan - Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, precum și numeroși preoți, autorități județene și locale.
În zilele următoare, tinerii s-au implicat în activități dedicate dezvoltării spirituale și culturale, conferințe, ateliere interactive și momente artistice. Unul dintre punctele de atracție ale evenimentului a fost conferința susținută de pr. Constantin Necula și Dan Negru, care au abordat provocările actuale ale generației tinere și rolul credinței ortodoxe în viața cotidiană. Tinerii au participat la Procesiunea Bucuriei, care a reunit bistrițeni și participanţi, îmbrăcați în costume populare.