În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Intensificarea şi reorganizarea activităţii catehetice în Arhiepiscopia Râmnicului
În sala de festivităţi a aşezământului religios-cultural "Sfântul Antim Ivireanul" din incinta Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, la iniţiativa Biroului de catehizare parohială, a avut loc marţi, 4 mai, o întâlnire de lucru privind intensificarea şi reorganizarea activităţii catehetice.
La întâlnire au participat IPS Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar, consilieri şi protoierei, responsabilii cu cateheza parohială la nivelul fiecărui protopopiat. Întâlnirea a avut ca scop analizarea activităţii catehetice derulate până acum în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului şi iniţierea unor hotărâri şi activităţi privind intensificarea şi reorganizarea activităţii catehetice în parohiile din cuprinsul eparhiei. S-a discutat ca, în cadrul concursurilor organizate pentru ocuparea unui post vacant în parohie prin transfer, membrii comisiei de examinare să aibă în vedere normele şi hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind activitatea catehetică în parohii, conform cu Hot. 1924/2008 a Sfântului Sinod, care precizează că "activitatea catehetică va constitui unul dintre criteriile de promovare a personalului clerical". Centre catehetice la nivelul fiecărui protopopiat Preoţii care derulează activităţi cu caracter formativ şi recreativ cu copiii în parohii, altele decât proiectele catehetice iniţiate de către Patriarhia Română, trebuie să aibă în vedere hotărârea Sfântului Sinod, conform căreia "curriculumul biblic "Hristos împărtăşit copiilor" devine suport de curs pentru catehizare". Au avut loc discuţii despre dezvoltarea activităţii catehetice în mai multe parohii din cuprinsul eparhiei şi crearea unor centre catehetice la nivelul fiecărui protopopiat şi al fiecărei comune. De asemenea, parohia care are o intensă activitate catehetică şi care deţine şi un spaţiu adecvat pentru organizarea unor activităţi cu copiii trebuie să permită accesul permanent preoţilor care nu deţin în parohiile lor materialele necesare derulării activităţilor catehetice cu copiii, sau să se afilieze la centrul catehetic al unei comunei vecine, avându-se în vedere fie distanţa teritorială, fie alte aspecte. În cadrul întrunirii s-a numit la nivelul fiecărui protopopiat încă un responsabil pentru cateheza parohială, ales dintre preoţii cu activităţi catehetice remarcabile în cuprinsul parohiei pe care o păstoresc. S-a propus intensificarea activităţii pe teren (vizite la parohii) a inspectorului pentru catehizarea parohială împreună cu responsabilii pentru cateheza parohială şi identificarea unor metode (diplomă, medalii, premii, etc.) de recunoaştere şi recompensare a efortului depus de către preoţii cu activităţi catehetice deosebite, atât de necesar pentru dezvoltarea caracterului spiritual-moral în sufletul fiecărui copil aflat în cadrul parohiei. (arhid. Ioan Liviu Găman)