În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Intensificarea vieţii monahale şi restaurări de biserici la Argeş
La Centrul Eparhial s-a desfăşurat joi, 7 iulie, şedinţa de lucru a Permanenţei Eparhiale a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. După şedinţa de lucru, Înalt Preasfinţia Sa a vizitat mai multe şantiere deschise la mănăstiri şi biserici din eparhie.
În cadrul şedinţei de lucru, s-a aprobat ca sectoarele administrative ale eparhiei să fie redenumite şi reconfirmaţi mai mulţi inspectori eparhiali din cadrul sectoarelor administrative. De asemenea, se vor înfiinţa magazine de obiecte bisericeşti în toate centrele importante ale eparhiei, urmând ca parohiile să achiziţioneze colportaj doar de la Centrul Eparhial. S-a mai aprobat protocolul de colaborare cu Penitenciarul Colibaşi cu privire la comercializarea în magazinele bisericeşti ale eparhiei de obiecte religioase realizate de deţinuţi. După şedinţa Permanenţei Eparhiale, IPS Arhiepiscop Calinic a vizitat Mănăstirea Tutana, din comuna Băiculeşti, unde se intenţionează să se reînvie viaţa monahală de obşte. Cu această ocazie, chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului şi membrii Permanenţei Eparhiale au făcut o scurtă drumeţie în pădurea Tutana, proprietate a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, pentru a evalua stadiul lucrărilor de construcţie la viitoarele chilii monahale aflate în mijlocul pădurii. În aceeaşi zi, Înalt Preasfinţitul Părinte Calinic, împreună cu părintele consilier Cristian Ichim Caliopie, coordonator al Sectorului economic şi construcţii bisericeşti, a vizitat şantierul deschis la Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde a evaluat stadiul lucrărilor de restaurare începute la pereţii exteriori şi la pictura din interiorul bisericii. Vizita administrativă în eparhie a continuat în parohiile Slobozia de Sus, Slobozia de Jos şi Ştefan cel Mare, aflate în sudul judeţului Argeş, precum şi la Mănăstirea Glavacioc, care datează din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân. "Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru această zi binecuvântată în care am reuşit să rezolvăm foarte multe probleme administrative. Este necesar să ne implicăm mult mai intens în viaţa eparhiei pentru a veni în sprijinul parohiilor unde se lucrează la restaurarea bisericilor. În acest sens, preoţii care execută aceste lucrări trebuie să se consulte permanent cu consilierii de resort, coordonatori ai Sectorului economic şi construcţii bisericeşti şi patrimoniu bisericesc. Aceste lucrări trebuie supravegheate atent pentru a proteja ansamblul de pictură şi arhitectură, de o valoare artistică excepţională, existent în cuprinsul Eparhiei Argeşului şi Muscelului. De aceea, lucrăm cu foarte mare grijă la Catedrala arhiepiscopală din Curtea de Argeş, unde se restaurează piatra pe exterior şi pictura din interior. În paralel, continuăm construcţia la noua catedrală închinată Sfintei Muceniţe Filofteia şi Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. La Mănăstirea Glavacioc ne-a ajutat Dumnezeu să reînviem activitatea monahală şi să restaurăm biserica asupra căreia şi-au pus amprenta în timp importanţi domnitori ai Ţării Româneşti", ne-a declarat IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.