Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Între libertate şi voia lui Dumnezeu“
Ziua de 26 septembrie a marcat încheierea evenimentelor închinate Sfântului Siluan Athonitul de la Timişoara, ediţia a IV-a, evenimente duhovniceşti care au adus un plus în viaţa tinerilor şi credincioşilor timişoreni. Ultima conferinţă cuprinsă pe lista întâlnirilor a fost cea a părintelui ierom. Melhisedec Ungureanu, stareţul Mănăstirii Lupşa, judeţul Alba, cu tema "Între libertate şi voia lui Dumnezeu".
Ultima zi a evenimentului "Zilele Sfântului Siluan Athonitul" de la Timişoara a debutat cu Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Timişoara, oficiată de către părintele Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, împreună cu preoţii invitaţi şi slujitorii catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii, un scurt cuvânt de învăţătură a fost rostit de către ierom. Melhisedec Ungureanu, care a arătat importanţa libertăţii în viaţa duhului, accentuând că omul poate cunoaşte pe Hristos Domnul doar în Duhul Sfânt. În cadrul conferinţei susţinute în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, părintele Melhisedec a vorbit celor prezenţi despre libertatea omului şi voia lui Dumnezeu, cuvânt duhovnicesc care a adunat un număr mare de tineri şi credincioşi. "În măsura în care omul se dăruieşte în libertate lui Dumnezeu, şi Domnul revarsă dragostea şi harul peste cel care cere. Omul trebuie să-şi trăiască viaţa depărtându-se cât mai mult de păcat, care este înstrăinarea de Hristos. Dar această depărtare de păcat, văzut sub toate formele sale, trebuie să fie făcută în chip conştient şi în deplină libertate, căci orice facere omenească fără libertate nu are caracter veşnic. Prin rugăciune omul simte prezenţa lui Dumnezeu, iar cei care sunt fiii lui Dumnezeu au dobândit libertatea împărătească, pentru că şi-au biruit patimile. Această libertate a descoperit-o Hristos, căci a trăit umanitatea în mod plenar, ca om şi Dumnezeu desăvârşit. Iar Sfântul Siluan este unul din fiii lui Dumnezeu care ne-a împărtăşit cuvântul viu aşa cum Duhul Sfânt l-a descoperit inimii sale", a precizat ierom. Melhisedec Ungureanu. Moderatorul întâlnirii a fost pr. lect. dr. Constantin Jinga, profesor la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din Timişoara. Evenimentul "Zilele Sfântului Siluan Athonitul", ajuns la cea de-a IV-a ediţie şi desfăşurat în perioada 20-26 septembrie 2012 la Timişoara, a fost organizat de Arhiepiscopia Timişoarei în colaborare cu Asociaţia culturală Kratima din Timişoara.