În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Întreită sărbătoare de hramul istoric al Catedralei Patriarhale
Sărbătoarea Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor au fost prăznuite anul acesta pe 21 mai, în ziua de cinstire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii istoricei Catedrale Patriarhale. Sfânta Liturghie a fost săvârşită ieri, la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, spre bucuria şi binecuvântarea credincioşilor care au participat la această sărbătoare de suflet a Bucureştiului.
În fiecare an, sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale este un prilej de închinare şi cinstire deosebită a sfinţilor ocrotitori ai acestui locaş şi ai întregii Capitale. Programul liturgic din ziua sărbătorii a început cu o procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, cu racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cărora li s-a adăugat şi racla cu o parte din moaştele Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, fapt care a adus o mare bucurie credincioşilor care şi-au îndreptat paşii către Patriarhia Română şi gândurile spre sfinţii care ocrotesc Catedrala Patriarhală şi ascultă cererile şi rugăciunile aduse lor. La procesiunea condusă de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, au participat preoţi şi diaconi, psalţi din Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, precum şi credincioşi. Sfintele odoare au fost aşezate spre închinare sub un baldachin nou, construit în primăvara aceasta şi împodobit cu icoane şi flori, pentru înfrumuseţarea sărbătorii de ieri.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară de pe Colina Patriarhiei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar la Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Înălţarea Domnului pregăteşte Pogorârea Duhului Sfânt
După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură despre sărbătoarea Înălţării Domnului, care pregăteşte marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt. „Înainte de a Se înălţa la cer, Hristos făgăduieşte ucenicilor că le va trimite un alt Mângâietor, pe Duhul Sfânt, numit în Evanghelie şi «făgăduinţa Tatălui». Duhul Sfânt avea să împărtăşească viaţa lui Hristos Cel Răstignit, Înviat şi Preaslăvit, Înălţat la ceruri, creştinilor. Despre Duhul Sfânt Mântuitorul spune că «din al Meu va lua şi vă va vesti», şi «Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu». Cu alte cuvinte, Duhul Sfânt nu aduce o altă învăţătură sau altă viaţă, ci viaţa şi învăţătura lui Hristos ca fiind viaţa cea veşnică, la care sunt chemaţi oamenii muritori. Făgăduinţa Tatălui este venirea Duhului care va avea loc peste 10 zile, când este praznicul Cincizecimii. Această făgăduinţă le aduce bucurie ucenicilor pentru că nu rămân singuri, deşi în general oamenii când se despart se întristează. În Evanghelie se spune că ucenicii s-au întors la Ierusalim cu bucurie şi slăveau pe Dumnezeu în rugăciuni şi cântări de laudă în templu, iar în troparul Înălţării Domnului se zice: «bucurie făcând ucenicilor prin făgăduinţa Duhului». Mântuitorul le spune ucenicilor Săi să nu plece din Ierusalim până ce nu se vor îmbrăca cu putere de sus, adică puterea prezenţei Duhului Sfânt“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Dacă până la Înălţare Domnul Hristos era prezent mai mult în faţa Apostolilor Săi, după acest eveniment, Fiul lui Dumnezeu este prezent prin Duhul Sfânt în inimile ucenicilor săi, având o prezenţă interioară sau interiorizată. „Atunci când era pe pământ ca Om şi era văzut faţă către faţă, El era un vizavi, Cineva în faţa noastră. Prin Duhul Sfânt, Care nu are chip de om, dar Care doreşte ca fiecare om să-şi modeleze viaţa după chipul lui Hristos, Hristos Cel din faţa noastră devine Hristos în noi; de aceea, Sfântul Apostol Pavel ne arată că taina credinţei este Hristos Cel ce locuieşte în creştini. Deci, din Persoana care stă în faţa noastră, Hristos înălţat la cer, prin lucrarea Duhului Sfânt, devine viaţa vieţii noastre. De aceea, acelaşi Apostol spunea: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine». Când Se va arăta întru slavă Hristos Domnul la cea de-a doua venire, ne vom arăta şi noi împreună cu El. Hristos viaţa noastră locuieşte în noi prin harul Duhului Sfânt, prin Sfintele Taine, prin toată lucrarea Bisericii, El nu mai este vizavi, ci lumina şi viaţa vieţii noastre. Duhul Sfânt nu apare în faţa noastră, ci este prezent şi lucrător înlăuntrul nostru“, a explicat Preafericirea Sa.
Zi de pomenire a eroilor şi luptătorilor români din toate timpurile
În cadrul Sfintei Liturghii, precum şi la sfârşitul slujbei, s-au făcut rugăciuni speciale pentru pomenirea eroilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi toate locurile. „Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de pomenire a eroilor români să fie de sărbătoarea Înălţării Domnului, ca să ne arate că nu există înălţare fără smerenie, că nu există preaslăvire fără jertfire, că Hristos S-a înălţat întru slavă după ce S-a smerit pe sine până la moarte, şi moarte pe cruce, îngropare, şi apoi prin Înviere şi Înălţare a fost preaslăvit. Pe eroii români, care cu multă iubire jertfelnică şi smerită şi-au dăruit viaţa lor pentru credinţă, patrie şi popor, pe aceştia îi cinstim şi pomenim în ziua Preaslăvitei Înălţări a Domnului“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Patriarhul Bisericii noastre a spus că Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, pomeniţi ieri, au avut o legătură deosebită cu Sfânta Cruce a Domnului Hristos care le-a călăuzit viaţa, iar ei au înţeles să se jertfească pentru preaslăvirea lui Dumnezeu, libertatea şi demnitatea creştinilor. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit în semn de binecuvântare şi preţuire credincioşilor prezenţi la hramul istoric al Catedralei Patriarhale iconiţe, cu sărbătoarea Înălţării Domnului şi cu chipurile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi alte daruri.