În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Întrunire a reprezentanţilor ONG-urilor bisericeşti din Arhiepiscopia Timişoarei
Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, ieri, 26 septembrie, în sala de festivităţi a Centrului Eparhial din Timişoara, a avut loc o şedinţă de lucru la care au fost invitate toate ONG-urile bisericeşti şi ortodoxe din cuprinsul eparhiei.
Din partea Arhiepiscopiei Timişoarei au participat pr. Cristian Pavel, consilier asistenţă socială, şi pr. Sorin Lungoci, consilier patrimoniu bisericesc. În cadrul întâlnirii, reprezentanţilor ONG-urilor le-au fost aduse încă o dată la cunoştinţă hotărârile Sfântului Sinod privind Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, legătura lor cu parohiile şi cu Centrul Eparhial, astfel încât toate demersurile lor educaţionale, sociale, activităţile cu caracter bisericesc să fie într-o deplină legalitate şi în spiritul Bisericii. Astfel, a fost expus faptul că centrele eparhiale vor adopta măsurile necesare în legătură cu respectarea prevederilor art. 14, alin. (2) din Statut privind comunicarea la cancelaria Sfântului Sinod, de două ori pe an, a rapoartelor privind activitatea desfăşurată şi, o dată pe an, a raportului privind situaţia financiară a asociaţiilor şi fundaţiilor cu caracter naţional, altele decât cele bisericeşti, care au ca fondator unic sau membri asociaţi unităţi de cult. La nivel local, centrele eparhiale vor lua măsurile necesare în legătură cu respectarea prevederilor art. 88. alin. (2) din Statut, privind comunicarea la Centrul Eparhial, de două ori pe an, a rapoartelor privind activitatea desfăşurată şi, o dată pe an, a raportului privind situaţia financiară a asociaţiilor şi fundaţiilor cu caracter eparhial şi a asociaţiilor şi fundaţiilor cu caracter local, altele decât cele bisericeşti, care au fondator unic sau membri asociaţi unităţi de cult, precum şi a filialelor asociaţiilor şi fundaţiilor cu caracter naţional, care au binecuvântarea Sfântului Sinod. "Considerăm că întâlnirea de astăzi a fost cu folos, deoarece o bună parte din aceste ONG-uri funcţionează cu binecuvântarea Bisericii de mai mulţi ani, dar neştiind că trebuie să facă un raport de activitate către Sfântul Sinod sau să aducă la cunoştinţa Bisericii faptele bune pe care le săvârşesc. Începând de astăzi, aspectul formal al legăturii lor cu Biserica este de fapt întărit prin rapoartele de activitate, ce vor fi trimise de două ori pe an, prin bilanţul financiar alcătuit şi transmis, precum şi prin posibilele parteneriate de dezvoltare organizaţională a acestor instituţii", a spus pr. Sorin Lungoci. (George Giurgiu)