În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Întrunirea membrilor CROCEU, la final
Între 16 şi 18 mai 2014, Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Institutions - CROCEU) s-a reunit în Bucureşti, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Tema centrală a discuţiilor a fost „Familia, în contextul crizelor actuale“. Întâlnirea a adus împreună membri ai CROCEU, reprezentanţi ai Guvernului României şi ai mai multor instituţii ale Uniunii Europene, precum şi angajaţi ai Administraţiei Patriarhale. Membrii CROCEU prezenţi la întâlnire au fost: IPS Părinte Mitropolit Emanuel al Franţei (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, şi pr. Sorin Şelaru (Patriarhia Română), PS Părinte Episcop Porfirie de Neapolis (Biserica Ortodoxă a Ciprului) şi IPS Părinte Mitropolit Atanasie de Achaia (Biserica Ortodoxă a Greciei).
În cuvântul inaugural, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a amintit de „grija, responsabilitatea, preţuirea şi mai ales sprijinul pe care Biserica le acordă familiei, care trebuie să facă faţă astăzi multiplelor provocări, dar şi multiplelor crize din societatea europeană actuală“. Apoi, în încheiere, Preafericirea Sa a subliniat faptul că „familia este o realitate sacră, o împlinire a fiinţei umane în starea de comuniune, de iubire generoasă, având vocaţia sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieţii naturale terestre, pentru a dobândi viaţa eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu“.
Toate intervenţiile au reflectat duhul perioadei liturgice în care ne aflăm, când creştinii sunt chemaţi să trăiască în lumina nădejdii şi a dragostei, adusă de Hristos Cel înviat din morţi. S-a constatat că atât proiectele, cât şi activităţile de sprijinire a familiei aflate deja în curs de desfăşurare justifică speranţa că mult mai multe pot fi făcute - şi vor fi făcute - în folosul semenilor noştri. A fost pus în evidenţă faptul că lucrarea pastorală a Bisericii în contextul dificil actual trebuie orientată în două mari direcţii. Pe de o parte, să cultive speranţa în oameni, încurajându-i să-şi reconsidere stilul de viaţă şi să se adâncească în relaţia cu Dumnezeu. Pe de altă parte, Biserica trebuie să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a-i ajuta material pe cei mai săraci, în vederea asigurării unui nivel de trai decent pentru ei şi familiile lor.
În mai multe rânduri a fost amintită crucea grea pe care atât de mulţi dintre noi trebuie să o poarte din pricina sărăciei, a unui viitor plin de incertitudini, a excluziunii sociale, migrării etc. S-a atras atenţia asupra faptului că implementarea eficientă a oricăror politici vizând ameliorarea situaţiei este condiţionată de identificarea unui mecanism bine pus la punct. În egală măsură, avem mare nevoie de conducători morali şi oneşti, care să apere cauza solidarităţii între persoane, familii şi societăţi. Participanţii au căzut de acord asupra faptului că e nevoie de efortul concentrat al cât mai multor factori pentru a veni în ajutorul celor mai săraci membri ai societăţii, care îşi duc suferinţele şi lipsurile în tăcere, neputincioşi şi neascultaţi de nimeni, spre deosebire de cei care se plâng doar pentru că au pierdut o oarecare parte din ceea ce deţineau.
În a doua parte a întâlnirii, membrii CROCEU au făcut o evaluare a muncii de până acum, fixând totodată principalele direcţii şi priorităţile pentru perioada următoare. Oaspeţii străini au făcut apoi câteva vizite în cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor, având astfel oportunitatea de a cunoaşte mai îndeaproape lucrarea pastorală şi misionară a Bisericii Ortodoxe Române, cu greutăţile şi provocările ei.
Programul a culminat în ziua de duminică, 18 mai 2014, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala patriarhală din Bucureşti.