La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Întrunirea preoţilor din Protopopiatele Târgu Neamţ şi Ceahlău
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri şedinţa preoţilor din Protopopiatul Târgu Neamţ. Tema conferinţei - „Bibliotecile parohiale, mijloc de misiune în parohii“ - a fost susţinută de pr. Bogdan Ailenei. Dimineaţă a avut loc slujba Sfintei Liturghii în parohia Brusturi, oficiată de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Preoţii din cadrul Protopopiatului Ceahlău s-au întrunit ieri în şedinţă lunară. Tema întrunirii a fost „Scaunul de spovedanie, mijloc de pastoraţie individuală“ şi a fost susţinută de pr. Ioan Irina, de la parohia Bistricioara - Ceahlău. „Subiectul a fost foarte bine documentat, iar preoţii s-au înscris la cuvânt, mai ales că suntem în perioada pregătitoare a postului. Părintele a atins toate punctele principale în ceea ce priveşte rostul Spovedaniei, misiunea preotului în Spovedanie, canonul care trebuie dat. S-a mai discutat despre intabulările terenurilor. O parte din parohii au procesele pe rol, iar altele aşteaptă pronunţarea definitivă, în timp ce doar trei parohii urmează să depună dosarele. S-a mai prezentat situaţia inventarelor la parohii şi s-a discutat despre prevenirea incendiilor“, a spus pr. Mihai Damian, protoiereu al Protopopiatului Ceahlău. (C.C.)