În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Întrunirea unei platforme parlamentare ortodoxe la București
La Palatul Parlamentului a avut loc marți, 3 iunie, în Sala „Nicolae Iorga”, ceremonia de deschidere a celei de-a 32-a sesiuni anuale a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), desfășurată la București în perioada 2-6 iunie.
Din iunie 2024, România deține pentru prima dată președinția acestei organizații internaționale, prin deputatul Ioan Vulpescu, actualul președinte al Adunării Generale a AIO.
Evenimentul este organizat și în contextul sărbătoririi a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a 100 de ani de la ridicarea acesteia la rangul de Patriarhie. Tema centrală a reuniunii s-a intitulat: „Cooperarea instituțiilor parlamentare și religioase în elaborarea direcțiilor pentru utilizarea inteligenței artificiale: semnificația reuniunii de la Marrakesh a UIP”.
La lucrări au participat delegații parlamentare din 15 state europene, alături de personalități politice, reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului academic și ai Bisericilor Ortodoxe din țările participante, oferind împreună un cadru de dialog asupra impactului tehnologiilor emergente asupra societății și a modului în care valorile spirituale și etice pot ghida utilizarea inteligenței artificiale, reafirmând totodată misiunea AIO de a promova unitatea în diversitate, în spiritul credinței creștin-ortodoxe.
Evenimentul a fost deschis de președintele Adunării Generale, deputatul Ioan Vulpescu, care a evidențiat importanța acestei reuniuni pentru România și rolul său în promovarea valorilor ortodoxe într-un context european marcat de transformări rapide. „Este un moment deosebit pentru România, care găzduiește cea de-a 32-a Adunare Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, o structură ce reunește reprezentanți din 25 de state europene. România este membru fondator al acestei organizații, alături de Grecia, și deține pentru prima dată președinția, după anul 1923. Ne bucurăm și de prezența reprezentanților din Republica Moldova, care ne susțin în promovarea valorilor creștine. Tema acestui an vizează inteligența artificială și utilizarea ei într-un mod constructiv. De asemenea, anul acesta este unul important pentru Biserica Ortodoxă, marcând 1.700 de ani de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, momente esențiale pentru România și lumea creștină”.
Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sesiunea anuală a Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, a fost citit de părintele protos. dr. Augustin Coman, consilier patriarhal coordonator la Sectorul relații creștine, interreligioase și comunități românești externe al Administrației Patriarhale. În acest mesaj, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să continue să lucreze împreună în promovarea dreptății, a păcii și a demnității umane, astfel încât să dea mărturie, prin cuvânt și faptă, despre dragostea milostivă a Părintelui Ceresc.
La evenimentul organizat a participat și președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, care a evidențiat importanța deosebită a Sinodului de la Niceea, subliniind că acesta a constituit un pas fundamental în afirmarea unității dogmatice a Bisericii. „Sinodul de la Niceea nu a fost doar un moment de clarificare teologică, ci și un pas decisiv în unificarea doctrinară a creștinismului, o expresie a dorinței de ordine și coeziune spirituală într-o lume aflată în căutarea adevărului și a păcii. Creștinismul a fost, pentru români, mai mult decât o religie, a fost un liant al comunităților, o sursă de speranță și un temei al statorniciei în fața vitregiilor istoriei. Într-o lume marcată de incertitudine și relativism, reîntoarcerea la izvoarele creștinismului autentic este nu doar un act de credință, ci și un gest de înțelepciune”, a afirmat președintele Academiei Române.