La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Inundaţiile de la Petroşani, provocate de construcţiile ilegale
▲ Pe data de 25 mai, o ploaie torenţială abătută asupra municipiului Petroşani a provocat inundarea a nu mai puţin de 145 de locuinţe, iar 19 străzi din oraş şi o benzinărie au fost afectate de apa ce nu a mai putut fi preluată de sistemul de canalizare ▲ Specialiştii susţin că proporţiile inundaţiilor au fost cauzate şi de numeroasele construcţii ilegale, amplasate pe malurile râurilor ▲
Construcţiile ilegale ridicate pe malul apelor şi dimensionarea insuficientă a sistemului de canalizare sunt principalele cauze care au dus la producerea inundaţiilor din municipiului Petroşani, la sfârşitul lunii mai. Concluziile aparţin unei comisii de specialişti, constituită printr-un ordin al prefectului de Hunedoara, Dan Pricăjan. Comisia a constatat că pârâul Staicului nu a putut prelua toate scurgerile de pe versanţi, din cauza construcţiilor ilegale amplasate pe malurile acestuia, un exemplu fiind mai multe garaje care au fost ridicate chiar peste cursul de apă. Construcţiile ilegale au micşorat secţiunea de scurgere a pârâului, apele acestuia revărsându-se în afara albiei. În ceea ce priveşte pârâul Sălătruc, acesta nu a ieşit din matcă, dar albia cursului de apă a fost puternic colmatată, iar malurile sunt erodate. Şi pe cursul albiei acestui prâu au fost identificate construcţii ilegale. Specialiştii au mai constatat că, în Cartierul Aeroport din Petroşani, canalizarea este dimensionată doar pentru preluarea apelor menajere şi, din acest motiv, nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii căzute în oraş. Specialiştii recomandă demolarea construcţiilor ilegale Comisia a propus autorităţilor consolidarea malurilor pârâului Staicului şi recalibrarea albiei pe o lungime de 1,5 kilometri, o măsură similară fiind recomandată pe cursul pârâului Sălătruc, pe un sector de 2 kilometri. Primăria din Petroşani a început deja lucrările de regularizare a pârâului Staicului, pe o porţiune de 596 de metri, valoarea investiţiei fiind de 180 de mii de lei. Membrii comisiei au mai recomandat Primăriei Petroşani să demoleze toate construcţiile amplasate ilegal în zona de protecţie a cursurilor de apă şi realizarea unui sistem de canalizare care să preia numai apele pluviale din Cartierul Aeroport. Ploaia torenţială care a căzut, pe data de 25 mai, în municipiul Petroşani, a dus la inundarea a 145 de locuinţe din cartierele Aeroport şi Colonie, 19 străzi din oraş şi o benzinărie fiind afectate de apa ce nu a mai putut fi preluată de sistemul de canalizare.