De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Învăţământul românesc nu poate fi lipsit de componenta sa religios-morală”
▲ Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României susţine campania „Nu vrem liceu fără Dumnezeu!”, iniţiată de Patriarhia Română ▲ Deputaţii şi senatorii din cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune arată într-un comunicat de presă că scoaterea Religiei din liceu nu este un lucru benefic învăţământului românesc ▲
Într-un comunicat remis presei, luni, 25 decembrie 2008, deputaţii şi senatorii ce compun Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament se pronunţă „categoric” în favoarea predării religiei în toate ciclurile preuniversitare, considerând că predarea acesteia în şcoală „are valenţe educaţionale deosebite”, prin rolul ei formativ în viaţa tinerilor. Grupul ecumenic de rugăciune apreciază că „predarea religiei reduce efectele negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, propunând modele viabile de bunătate şi sfinţenie şi oferind tinerilor repere în viaţa de familie şi în societate”.
Integrarea în UE nu este un motiv
Mergând pe ideea că integrarea României în structurile Uniunii Europene (UE) nu este un motiv pentru a renunţa la Religie în ciclul liceal, Grupul Ecumenic de rugăciune din cadrul Parlamentului României susţine campania „Nu vrem liceu fără Dumnezeu!”, demarată de Patriarhia Română. „În România este de mare actualitate tema predării religiei în şcoală. Sunt voci pro şi contra. Unii cer interzicerea folosirii simbolurilor religioase în şcoală. Proiectul noilor legi ale educaţiei prevede eliminarea predării Religiei în liceu. Patriarhia României, prin vocea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, consideră că învăţământul românesc nu poate fi lipsit de componenta sa religios-morală, dorită şi apreciată de copii şi părinţi. Subliniem ideea că Religia este parte integrantă a culturii europene. Integrarea ţării noastre în structurile europene nu poate reprezenta un motiv pentru excluderea religiei din învăţământul public, sub pretextul armonizării legislaţiei româneşti cu normele comunitare”, se spune în comunicat.
Respectarea dreptului de alegere
Potrivit sursei citate, în marea majoritate a ţărilor europene, religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public, având un rol recunoscut şi apreciat în societate, cu implicaţii profunde în dezvoltarea socio-culturală. De asemenea, studiul Religiei în şcoli trebuie să se facă respectând libertatea de alegere atât a copiilor, cât şi a părinţilor. „Deoarece libertatea reprezintă un mare dar oferit de Dumnezeu omului, Grupul Ecumenic de Rugăciune consideră că educaţia religioasă trebuie asumată în mod liber, respectându-se dorinţa părinţilor şi copiilor”, continuă comunicatul.
„Nu mai dorim cultură fără credinţă”
În finalul comunicatului, membrii Grupului Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului arată că menţinerea Religiei în şcoli este o necesitate, având în vedere anii de comunism în care am fost privaţi studiul acestei discipline. „Anii grei ai dictaturii comuniste, cu ateismul impus în şcolile de stat, contrar voinţei unui popor religios, ne-au învăţat să nu mai dorim cultură fără credinţă, ştiinţă fără spiritualitate, materie fără spirit, cunoaştere fără comuniune, filozofie fără speranţă, şi, îndeosebi, şcoală fără suflet, adică educaţie fără religie, înţelegând că «sufletul culturii este cultura sufletului». Iată de ce, senatorii şi deputaţii din Grupul Ecumenic de Rugăciune subscriu pe deplin la deviza «Nu vrem liceu fără Dumnezeu!»”, se arată în comunicat. Amintim că Patriarhia Română a demarat campania „Nu vrem liceu fără Dumnezeu!” la începutul lunii februarie, pentru a determina modificarea noului proiect de lege a învăţământului, conform căruia Religia nu mai face parte din trunchiul comun al disciplinelor de studiu.