De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Învăţătorul Alexie Ciobotea, pomenit la Mănăstirea Cernica
La împlinirea a 12 ani de la trecerea la cele veşnice a învăţătorului Alexie Ciobotea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat sâmbătă, 17 septembrie, la slujba de pomenire a tatălui său, săvârşită la Mănăstirea Cernica de un sobor de preoţi şi diaconi.
Slujba Parastasului a fost oficiată de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, împreună cu părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi egumenul Schitului Darvari, părintele protosinghel Maxim Bădoiu, stareţul Mănăstirii Cernica, precum şi alţi slujitori de la Catedrala patriarhală şi din obştea Mănăstirii Cernica.
Suntem datori a ne pomeni părinţii trupeşti şi duhovniceşti
La sfârşitul slujbei de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat personalitatea tatălui său, învăţătorul Alexie Ciobotea, şi a arătat că toţi suntem datori să-i pomenim pe părinţii noştri după trup, dar şi pe cei duhovniceşti, deoarece purtăm toată viaţa lumina din lumina pe care ei ne-au transmis-o prin cuvintele, sfaturile, cunoştinţele şi lucrările lor. "Învăţătorul Alexie Ciobotea a fost un om harnic şi un învăţător cu multă pricepere şi multă dăruire de sine. A fost foarte ataşat credinţei, mai ales după ce s-a pensionat, când a citit aproape toate cărţile de teologie pe care le aveam din timpul studenţiei de la Sibiu. Învăţătorul Alexie Ciobotea reprezintă modelul unui pensionar foarte activ, care a citit atât de mult Psaltirea şi Ceaslovul, încât la urmă se vedeau paginile îngălbenite de cât de mult au fost folosite. A învăţat foarte multe despre credinţa ortodoxă în perioada de după ieşirea la pensie şi a avut parte de un sfârşit creştinesc care a fost pregătit duhovniceşte. Este foarte important pentru noi astăzi să ne gândim la mulţimea învăţătorilor şi profesorilor care au format generaţii întregi de elevi şi studenţi, îmbinând totodată pasiunea pentru educaţie cu dragostea faţă de ţară, cu patriotismul sănătos şi profund şi cu hărnicia", a spus Preafericirea Sa.
Învăţătorul Alexie Ciobotea s-a născut la 17 martie 1915, de ziua Sfântului Alexie, Omul lui Dumnezeu, în satul Smadovicioara, comuna Secu, din judeţul Dolj, şi a trecut la Domnul pe 25 septembrie 1999.