În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Învierea Domnului la românii din afara granițelor
Sfintele Paști au adus bucurie, lumină și speranță pentru credincioșii români din diasporă, dar și alinarea dorului de cei dragi și de locurile natale de acasă. Întâlnirea cu alți români la această mare sărbătoare, precum și participarea la sfintele slujbe săvârșite în limba română le păstrează vie credința și conștiința românească.
Credincioșii ortodocși din capitala Franței și din împrejurimile ei au participat în noaptea Sfintelor Paști la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail” din Paris, unde slujba Învierii Domnului a fost săvârșită de IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. Cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, IPS Părinte Mitropolit Iosif a adresat o scrisoare pastorală clerului, cinului monahal și credincioșilor din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale. „Darul pe care Iisus Hristos Domnul ni-l face prin Învierea Sa din morți este de negrăit, pentru că nu ne dăruiește ceea ce aparține vieții trecătoare, ci ceea ce este veșnic și netrecător, nepământesc și ceresc”, a transmis ierarhul.
În noaptea Sfintelor Paști, PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul eparhial de lângă Roma, Italia; PS Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a slujit în Catedrala Episcopală din Madrid, Spania; iar PS Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, a slujit în Parohia „Sfântul Iosif” din Bordeaux, Franţa.
Bucuria Învierii Domnului a fost vestită și românilor din parohiile ce aparțin Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. „Crucea şi învierea sunt realităţi de zi cu zi atât în viața duhovnicească a omului, cât şi în viaţa popoarelor”, a transmis IPS Părinte Mitropolit Serafim în scrisoarea pastorală.
IPS Părinte Mitropolit Serafim a săvârșit slujba Învierii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, Germania, iar PS Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a slujit în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din München-Haidhausen, Germania.
Românii au sărbătorit Paștile dincolo de Cercul Polar
Lumina Învierii Domnului a fost dusă și în ținuturile reci și înzăpezite ale Europei de Nord. De Sfintele Paști, PS Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a slujit la Skjervøy și Tromsø, în mijlocul românilor din nordul Norvegiei care locuiesc dincolo de Cercul Polar. De asemenea, bucuria Învierii Domnului a fost vestită, a doua zi a Paștilor, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și credincioșilor din Copenhaga, Danemarca, iar în a treia zi a Paștilor, credincioșilor români din Stockholm, Suedia. Cu prilejul acestor vizite pastorale, ierarhul i-a îndemnat pe români să nu uite țara-mamă, nici pe eroii care și-au sacrificat viața pentru dăinuirea poporului român și a credinței ortodoxe.
Slujba Învierii Domnului la Chicago, Quebec și Melbourne
Peste Ocean, Învierea Domnului a fost vestită în peste 60 de parohii și misiuni ortodoxe românești ale Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi. În noaptea Sfintelor Paști, IPS Părinte Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, a slujit la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Împărați” din Chicago, Statele Unite ale Americii, iar PS Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei, a slujit la Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Saint-Hubert, Quebec, Canada. De asemenea, slujba Învierii Domnului a fost oficiată în limba română și în parohiile Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande. PS Părinte Episcop Mihail a slujit la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Melbourne, Australia.
Binecuvântări pentru românii din preajma granițelor
Bucuria prăznuirii Învierii Domnului, prin participarea la sfintele slujbe săvârșite în limba română, a fost și pentru românii din apropierea granițelor, precum cei din Serbia. În acest an, la Vârșeț, slujba Învierii Domnului a fost săvârșită de PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. La miezul nopții, credincioșii și clericii ortodocși români din Vârșeț, conduși de PS Părinte Episcop Siluan, și sârbii ortodocși din același oraș, în frunte cu PS Părinte Nikanor, Episcopul ortodox sârb de Vârșeț, după ce au primit Sfânta Lumină în bisericile lor, au participat la cea de-a doua procesiune comună către crucea de piatră din centrul orașului, unde cele două grupuri s-au întâlnit și au cântat împreună, în română și sârbă, stihurile și troparul Paștilor. Pentru românii din Vârșeț, procesiunea aceasta are o tradiție îndelungată.