„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
IPS Andrei a binecuvântat maternitatea din Bistriţa
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat slujba de binecuvântare a lucrărilor desfăşurate la maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean Bistriţa.
Slujba de sfinţire a maternităţii a fost oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, alături de un sobor din care au făcut parte protopopii de Bistriţa, Năsăud şi Beclean, preoţi şi diaconi. La eveniment au fost prezente autorităţi centrale, judeţene şi locale, cadre medicale, precum şi premierul României, Victor Ponta, miniştrii Doina Pană şi Nicolae Bănicioiu, conform pr. Emanuel Vidican.
La finalul slujbei de sfinţire, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a evidenţiat importanţa familiei şi naşterii de prunci, care poate duce la o revigorare a societăţii.
„Bunul Dumnezeu le-a zis primilor oameni când i-a creat: «creşteţi, înmulţiţi-vă şi stăpâniţi pământul». Plecând de la o realitate tristă, că populaţia scade, că ne împuţinăm, că Europa îmbătrâneşte, inclusiv România, o secţie în care se nasc copii şi în care avem nădejde în viitor ne bucură. Ori de câte ori vine vorba de naşterea copiilor, de primirea binecuvântării cerului, o sintagmă ne este tare dragă. Împotriva prognozei sumbre că peste un număr de ani vom fi doar 15 milioane de români, eu zic că, dacă din punct de vedere spiritual ar fi o atitudine corectă, atunci orice familie de români ar trebui să aibă trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru Biserică pentru Ţară şi atunci lucrurile ar merge bine, înainte“, a subliniat IPS Andrei.
Investiţii în sănătate
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a precizat că investiţiile în infrastructura spitalicească din Bistriţa vor continua. Oficialul a menţionat că a primit asigurări din partea reprezentanţilor Guvernului că Spitalul Judeţean de Urgenţă va beneficia de alocări pentru dotarea cu echipamente a blocului operator. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. dr. Mircea Gelu Buta, a apreciat, cu acest prilej, şi sprijinul guvernamental prin fondurile repartizate pentru aparatura de imagistică.
Lucrările la secţia de Obstetrică şi Neonatologie a Spitalului Judeţean din Bistriţa vor fi finalizate până la începutul lunii iunie, când secţia va fi deschisă în mod oficial, după cum anunţă conducerea spitalului. Investiţia pentru modernizarea maternităţii este de peste 2 milioane de euro, bani cu care au fost amenajate saloanele, a fost achiziţionată aparatură de ultimă generaţie şi urmează să fie amenajate sălile de naştere.
Sesiune de rezidenţiat la Cluj
În completare, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că la finele lunii iunie va fi organizată o sesiune extraordinară de rezidenţiat, la Cluj-Napoca unde vor fi scoase la concurs un număr de peste 400 de locuri şi posturi. În ceea ce priveşte creşterea veniturilor medicilor, acesta a explicat că acest lucru va fi posibil când nu se vor mai pierde foarte mulţi bani în sănătate.