Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
IPS Andrei a împlinit 62 de ani
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a împlinit, în 24 ianuarie 2011, 62 de ani. S-a născut în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti, între 1967 şi 1972. Începând cu 1976 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, unde, în 1978, a obţinut licenţa în teologie. În luna august a aceluiaşi an, a fost hirotonit preot de Înalt Preasfinţitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh în oraşul Turda. Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfinţitului Emilian Birdaş, la Parohia ortodoxă română Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ.
Din februarie 1990, a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din 1990 a devenit episcop titular. În 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de arhiepiscopie, iar titularul ei, la rangul de arhiepiscop. În plan spiritual şi didactic, a întemeiat Seminarul Teologic Ortodox Liceal "Simion Ştefan" din Alba Iulia şi a fost printre fondatorii Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, realizând demersurile necesare pentru înfiinţarea Facultăţii de Teologie, în 1991. La această facultate predă cu funcţia didactică de profesor disciplina teologie morală, iar din aprilie 2000 este decan. La 1 decembrie 2002, Preşedinţia României i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de Mare Ofiţer. A înfiinţat Tipografia Arhiepiscopiei Alba Iuliei şi Editura "Reîntregirea", a pus bazele mai multor publicaţii. La iniţiativa sa a fost reeditată "Psaltirea de la Alba Iulia din 1652" (la 350 de ani de la prima apariţie, în ediţie critică) şi a fost retipărit "Noul Testament de la Bălgrad din 1648" (tot în ediţie critică). (Mihai Mocanu)