De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
IPS Andrei a săvârşit Sfântul Maslu la Bistriţa
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat vineri seara Taina Sfântului Maslu în Parohia "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului" din Bistriţa.
Prezenta ierarhului în această parohie a adus o mare bucurie atât preoţilor slujitori, cât şi enoriaşilor, după cum a precizat părintele protopop Alexandru Vidican. "Suntem deosebit de bucuroşi noi, preoţii, dar şi credincioşii, care au aşteptat cu multă credinţă sufletească prezenţa înaltului ierarh la această Sfântă Taină şi cu credinţa că rugăciunile ierarhului nostru şi ale soborului de preoţi vor fi ca un balsam pe sufletele celor care vor fi prezenţi la această Sfântă Taină", a spus pr. Vidican. Biserica, situată în curtea Protopopiatului Bistriţa, este cea mai veche din oraş şi din această zonă a nordului Transilvaniei. "În 1268 a început construcţia ei, cu completări ulterioare efectuate în 1574. În 1886 a devenit pentru prima dată biserica românilor ortodocşi din Bistriţa, preluată de la cultul catolic. Este o biserică monument istoric, deosebit de frumoasă. Lăcaşul de cult are în arondarea sa trei parohii: "Intrarea în Biserică a Maicii Domnului", "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", la care slujeşte pr. Nicolae Feier, şi "Pogorârea Sfântului Duh", la care slujeşte pr. Vasile Beni", a mai spus pr. protopop Nicolae Vidican. (Pr. Florin-Cătălin Ghiţ)