În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
IPS Arhiepiscop Justinian la 40 de ani de arhierie
Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, aniversează azi, 40 de ani de arhierie. După ce a slujit, din 1944, ca stareţ la Rohia, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în 1967, rangul de arhimandrit, iar în 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Înaltpreasfinţitul Justinian al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care a împlinit recent 92 de ani de viaţă şi 72 de ani când a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, împlineşte azi, 9 septembrie, 40 de ani de arhierie.
IPS Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiş din judeţul Maramureş. A intrat ca frate la Mănăstirea „Sfânta Ana“ Rohia, la 12 martie 1941, şi tuns în monahism cu numele Justinian, în 1942. În 1942 a fost hirotonit diacon, iar în 1943 preot la Mănăstirea Rohia de episcopul Nicolae Colan. În 1944 este numit stareţ la Rohia. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în 1967, rangul de arhimandrit, iar în 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În 1990 a fost ales Episcop al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În decembrie, 2009, a primit titlul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Păstor vrednic al eparhiei
În continuare redăm mesajul de felicitare la această aniversare, semnat de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi Permanenţa Eparhială.
„«Tari în credinţă, osârdnici în rugăciune şi neprihăniţi în viaţă - aşa se cuvine să fie toţi cei ce de bună voie s-au hotărât să îmbrace cinstita haină călugărească. Iar atunci mănăstirea care-i adăposteşte se face cuib de lumină şi căldură, de mângâiere şi întărire duhovnicească pentru ei ca şi pentru nesfârşitele oşti de închinători care se apropie de sfântul ei jertfelnic»“.
Aceste cuvinte au fost consemnate de către episcopul Nicolae Colan - membru al Academiei Romane - în cartea de aur a Mănăstirii Rohia, la doar un an de la intrarea în mănăstire, ca frate, a tânărului de atunci, Ioan (Justinian) Chira.
Cea mai mare recunoaştere a slujirii Înaltpreasfinţitului Justinian s-a petrecut în anul 1973, când a fost ridicat la înalta treaptă a arhieriei, ca episcop vicar la Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, primind numele de „Maramureşeanul“.
Căderea regimului totalitar comunist a dus şi la reînfiinţarea vechii Episcopii Ortodoxe a Maramureşului, căreia i s-a adăugat şi Sătmarul. Un singur nume era posibil pentru a ocupa scaunul vacant: episcopul Justinian Chira.
Trecerea anilor au dovedit că Preasfinţitul Justinian a fost cel mai indicat în a păstori această reînfiinţată eparhie, cel care a coordonat întreaga osteneală a tuturor colaboratorilor, începând cu Centrul Eparhial şi continuând cu toţi protopopii şi preoţii din eparhie, făcând să renască chipul duhovnicesc şi material al Bisericii din aceste locuri binecuvântate.
Cei care astăzi ne putem bucura de toate aceste împliniri, nu ne rămâne decât să-I aducem cuvenita mulţumire lui Dumnezeu, pentru că ni l-a dăruit, şi să-L rugăm pe mai departe, acum la împlinirea a 40 de ani de arhierie, să-l aibă în purtarea Sa de grijă în această viaţă pământească, în drumul spre desăvârşirea sa şi a noastră a tuturor. Întru mulţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte!“.