Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a efectuat o vizită în Germania
La invitaţia Înaltpreasfinţitului Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, cu prilejul şedinţei Adunării eparhiale şi a întrunirii clericilor ortodocşi români din această parte a Europei, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a efectuat o vizită în Germania. Vineri, 1 mai, în Catedrala Mitropolitană din Nürnberg, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, de către un sobor de ierarhi şi preoţi din care a făcut parte IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, şi Preasfinţitul Sofian, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului.
A urmat conferinţa susţinută de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, cu tema „Păstorul şi turma. Pastoraţie prin Taina Spovedaniei“.
IPS Mitropolit Andrei le-a expus celor prezenţi principalele calităţi pe care trebuie să le aibă un cleric şi a atras atenţia asupra principalelor responsabilităţi pe care preotul le are pentru păstoriţii săi. Expunerea a fost presărată cu exemple din Sfânta Scriptură, din Sfinţii Părinţi şi din literatura universală. Au luat parte ierarhii şi clericii, iar la final mulţi dintre cei prezenţi au adresat întrebări şi au purtat un dialog cu IPS Mitropolit Andrei, cu privire la problemele legate de pastoraţie în parohiile pe care le reprezintă. Sâmbătă dimineaţa, soborul de ierarhi şi preoţi a oficiat Sfânta Liturghie, tot în Catedrala Mitropolitană din Nurnberg, apoi s-au desfăşurat lucrările adunării eparhiale.
În Mitropolia Germaniei a devenit o tradiţie ca în fiecare an, adunarea eparhială să constituie un prilej de a invita câte un ierarh, profesor sau duhovnic renumit, pentru a le împărtăşi clerilor ortodocşi din aceasă parte a diasporei din experienţele sale. Astfel, dacă în cadrul Adunării eparhiale se discută probleme ce ţin şi de latura administrativă a unei parohii, ajunul şedinţei este dedicat inclusiv edificării duhovniceşti, prin Sfintele Slujbe şi prin participarea la conferinţa susţitută de invitatul special. (Diac. Dan Văscu)