În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în parohia bistriţeană Domneşti
Credincioşii din localitatea bistriţeană Domneşti au luat parte sâmbătă, 21 februarie, la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril“. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican, precum şi numeroşi clerici de pe raza Protopopiatului Bistriţa.
IPS Mitropolit Andrei le-a prezentat credincioşilor semnificaţia tuturor duminicilor din Postul Mare, îndemnându-i să ţină acest post, care are o importanţă deosebită pentru creşterea lor spirituală: „Perioada postului să o începem cu bucurie, să ne curăţim sufletul, să ne tămăduim trupul, să postim precum de bucate, aşa de toată răutatea. La postul de bucate trebuie neapărat adăugat şi postul de răutate, că altfel postul nu are nicio valoare. Mai apoi, la post adăugăm mai multă rugăciune, mai ales că slujbele sunt bogate în Postul Mare. Mai mult, ar trebui să facem şi lectură religioasă, în primul rând din Sfânta Scriptură, iar mai apoi din cărţile sfinţilor părinţi. La toate acestea se adaugă şi o bună spovedanie, pentru primenirea sufletului, şi nu în ultimul rând faptele de milostenie, care ne fac plăcuţi în faţa lui Dumnezeu“.
Ora de religie, în atenţia părinţilor
Ierarhul i-a îndemnat pe părinţi să-şi înscrie copiii la ora de religie, explicându-le cât de folositoare este aceasta pentru buna creştere a celor mici. IPS Mitropolit Andrei i-a informat pe părinţi că înscrierile se pot face până pe 6 martie la unităţile şcolare la care învaţă copiii, prin completarea de către părinţi, tutori sau elevi, în cazul în care aceştia sunt majori, a unui formular tip prin care cer studierea disciplinei religie şi în al doilea semestru al anului şcolar 2014-2015.
La final, IPS Mitropolit Andrei a oferit parohului Ioan Lucian Blaga rangul de iconom, precum şi „Crucea transilvană“ şi diplome de „Aleasă cinstire“, ctitorului bisericii şi membrilor consiliului şi comitetului parohial. După Sfânta Liturghie, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a săvârşit şi o sfeştanie la casa parohială, a cărei vechime este de peste 140 de ani şi care a fost complet reabilitată. (Andreea Pâgleşan)