La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
IPS Damaskinos Papandreou a trecut la Domnul
Recunoscut pe plan internaţional ca un promotor al dialogului interreligios şi al cooperării dintre Bisericile Ortodoxe, Mitropolitul Damaskinos de Adrianopole a păstorit aproape trei decenii Ţara Cantoanelor. Fost mitropolit al Elveţiei, a jucat un rol foarte important în istoria Ortodoxiei din ultimele decenii, mai ales în relaţiile Bisericii Ortodoxe, precum şi în organizarea Sfântului şi Marelui Sinod. Acum, la vârsta de 75 de ani, a plecat spre cele veşnice, să Îl întâlnească pe Cel care L-a slujit o viaţă întreagă.
Mitropolitul Damaskinos Papandreou a fost trimis în Elveţia de către vestitul patriarh Athenagoras. În anul 1966 a fost înfiinţat Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambessy, lângă Geneva, iar începând cu 1969, Damaskinos Papandreou a devenit responsabilul acestei instituţii. În 1970 a fost hirotonit episcop, construirea şi organizarea centrului de la Chambessy fiind opera sa. În anul 1982 a fost ridicat la rangul de mitropolit. Din cauza problemelor grave de sănătate din ultimii ani, IPS Damaskinos s-a retras din activitate. "La începutul acestui secol, sănătatea sa s-a agravat şi a ajuns să nu mai poată răspunde datoriilor la care era chemat, astfel că la sfârşitul anului 2002, după o perioadă de activitate intensă, a primit titlul de Mitropolit de Adrianopolis, care este un titlu onorific, iar în scaunul de Mitropolit al Elveţiei a fost numit IPS Ieremia, actualul Mitropolit al Elveţiei. Mitropolitul Damaskinos a continuat să trăiască la Geneva, unde avea un apartament, însă era foarte bolnav. S-a îngrijit, însă sănătatea sa s-a înrăutăţit. Rămâne o personalitate cunoscută nu numai în lumea ortodoxă, ci şi în lumea protestantă şi cea romano-catolică. Papa Benedict al XVI-lea poartă o stimă deosebită faţă de acest ierarh, cu care a fost într-o legătură personală şi pe care l-a sprijinit în toate activităţile sale", a explicat pentru Trinitas TV părintele Viorel Ioniţă, profesor la Institutul Teologic din Geneva, Elveţia. Damaskinos Papandreou s-a născut la 23 februarie 1936 în Grecia. A studiat la institutele teologice de la Atena şi Bonn – Germania, şi a reprezentat Patriarhia Ecumenică la numeroase întruniri interreligioase pe întreg mapamondul. A studiat teologia la şcoala patriarhală din insula Halki, după care şi-a completat studiile în Germania şi în Grecia. În Germania a avut ocazia să fie discipol al profesorului Iosif Ratzinger, actualul papă Benedict al XVI-lea. Înalt Preasfinţitul Damaskinos Papandreou a fost un apropiat al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că în anul 1981 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Teologic Ortodox din Bucureşti. Zilele trecute, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat telegrame de condoleanţe Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop de Constantinopole - Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, precum şi Înalt Preasfinţitului Ieremia, Mitropolitul Elveţiei, dependent de Patriarhia Ecumenică.