În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, 22 decembrie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ibănești, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui. Din
IPS Irineu, la festivitatea pompierilor din Sărmaşu
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a luat parte la evenimentele festive prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei de Pompieri din oraşul Sărmaşu, judeţul Mureş. Ierarhul a oficiat slujba de Te-Deum şi a binecuvântat două busturi ridicate în incinta unităţii.
IPS Arhiepiscop Irineu a participat la festivităţile organizate ieri, 11 septembrie, la Sărmaşu, judeţul Mureş. După ce a oficiat slujba de Te-Deum, IPS Irineu a binecuvântat două busturi ridicate în incinta unităţii: al eroului naţional Horea, conducătorul răscoalei ţărăneşti de la 1784, şi al căpitanului Pavel Zăgănescu, comandantul pompierilor din Bucureşti în celebra luptă de pe Dealul Spirii, din anul 1848.
La sfârşitul slujbei a avut loc o ceremonie, în cadrul căreia au fost depuse coroane de flori. Apoi, ierarhul a acordat distincţii şi Diplome de aleasă cinstire câtorva persoane care au contribuit substanţial la buna desfăşurare a activităţii spirituale din cadrul Secţiei de Pompieri Sărmaşu.
Astfel, au primit distincţia Crucea arhiepiscopală pentru mireni: colonelul Dorin Oltean, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea“ din Târgu-Mureş, locotenent-colonelul Grigore Moldovan, comandantul Secţiei de Pompieri din Sărmaşu, colonelul Ovidiu Găzdac, comandantul adjunct al Unităţii de Pompieri „Horea“ din Târgu-Mureş, şi colonelul în rezervă Liviu Micu, fost comandant al ISU Târgu-Mureş.
Locotenentul Adrian Voin, adjunctul Unităţii de Pompieri din Sărmaşu, şi personalul angajat al acestei instituţii au primit câte o Diplomă de aleasă cinstire. Evenimentul festiv s-a încheiat cu defilarea subunităţii de pompieri.
„Mâinile lui Hristos, întinse spre a ajuta“
În alocuţiunea sa, IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a spus: „Când focul izbucneşte şi se aprinde în vâlvătăi, el poate devora case şi bunuri materiale, poate răni persoanele umane şi, mai grav, le poate nimici viaţa. În aceste situaţii, pompierii români, care stau în veghe sub drapelul Ţării, apar ca nişte salvatori. Înzestraţi cu arta profesiei lor specifice, cu agerime admirabilă şi cu spirit de sacrificiu, ei fac tot ce le stă în putinţă pentru a opri incendiul sau pentru a-i atenua efectele catastrofale. Prin această intervenţie umanitară, pompierii sunt mâinile lui Hristos, întinse spre a ajuta. Astfel, înţelegem că şi prin această categorie socială, Hristos-Mântuitorul Îşi extinde în lume oficiul Său de salvare şi binefacere“.
Secţia de Pompieri din oraşul Sărmaşu s-a înfiinţat în anul 1994 şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 843 de kilometri pătraţi, respectiv pe raza a 19 oraşe şi comune, protejând, astfel, de furia flăcărilor aproximativ 47.000 de locuitori. Între anii 2001-2003, în interiorul subunităţii, a fost ridicată o bisericuţă din lemn, care poartă hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş„. Aici s-au săvârşit şi se săvârşesc în continuare slujbele religioase în mod regulat, devenind parte din viaţa angajaţilor acestei instituţii. La altarul sfântului locaş de rugăciune slujeşte părintele Emil Moldovan.