Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
IPS Justinian, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Nord - Baia Mare
Joi, 27 mai, în Aula Universităţii de Nord din Baia Mare, i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa Înalt Preasfinţiei Sale Justinian, Arhiepiscop al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ca o recunoaştere a activităţii. Acest titlu este cel de-al patrulea primit de IPS Justinian, după cele decernate de către Universitatea din Oradea, Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad.
Evenimentul a avut loc cu o zi înainte ca Înalt Preasfinţitul Justinian să împlinească venerabila vârstă de 89 de ani. IPS Justinian Chira s-a născut la 28 mai 1921, în satul Plopiş din judeţul Maramureş, dintr-o familie de ţărani evlavioşi, la botez, primind numele de Ioan. A urmat şcoala primară în satul natal (1928-1934). În 1934-1941 a fost reţinut acasă de părinţi pentru sprijin în gospodărie, apoi a urmat doi ani cursurile Liceului ortodox de băieţi "Simion Ştefan" din Cluj. Mânat de dragostea de a-L sluji cât mai bine pe Dumnezeu, s-a dus la Mănăstirea "Sf. Ana" din Rohia, ca frate de mănăstire în 12 martie 1941, tuns în monahism sub numele de Justinian, în 1942. La 15 august 1942 a fost hirotonit diacon, iar la 17 aprilie 1943, preot la Mănăstirea Rohia de către P.S. Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului. În împrejurările istorice dramatice dintre 1940 şi 1944, monahii din Mănăstirea Rohia traiau într-o înfrigurată nădejde: eliberarea ţării şi a Transilvaniei. În zorii în care această speranţă devenea o certitudine este numit stareţ la Rohia tânărul ieromonah, în vârstă de 23 de ani, Iustinian Chira, care avea să conducă acest sfânt locaş, aproape 30 de ani, una din cele mai îndelungate şi rodnice stăreţii. La propunerea PS Teofil al Clujului, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a conferit, în 1967, rangul de arhimandrit, iar în anul 1973 a fost ridicat la rangul de arhiereu, fiind ales Episcop-vicar la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. În septembrie 1990, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, fiind instalat la 11 noiembrie 1990. Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Patriarhul României şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Evenimentul a avut loc pe 13 decembrie, în Catedrala "Sf. Treime" din Baia Mare, în prezenţa Patriarhului BOR, PF Părinte Daniel, care a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un impresionant sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. IPS Justinian a depus strădanii pentru înfiinţarea unui seminar teologic la Baia Mare, municipiu reşedinţă episcopală, şi pentru înfiinţarea secţiei Teologie Ortodoxă la Universitatea de Nord din Baia Mare. A rectitorit Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pe care o conduce până azi, a sfinţit sute de biserici, a rostit mii de cuvântari. A pus piatra de temelie la peste 80 de biserici noi, s-au înfiinţat încă trei protopopiate noi, cel de Vişeu, de Chioar şi Oaş. Numărul preoţilor eparhiei Maramureşului a crescut de la 325 la 560. Ca arhiereu a hirotonit peste 300 de preoţi. Faţă de patru mănăstiri câte erau în 1992, astăzi în eparhia Maramureşului şi Sătmarului sunt peste 30 de mănăstiri şi schituri - cele mai multe cu realizări dintre cele mai frumoase, biserici noi, case monahale, adevărate ansambluri mănăstireşti.