De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
IPS Laurenţiu a conferenţiat la Făgăraş
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a susţinut marţi, 20 martie, o conferinţă duhovnicească în sala mare a Cercului Militar din Făgăraş. Intitulată "Postul de bucate şi postul de păcate", conferinţa a fost organizată de Asociaţia pentru Isihasm, filiala Făgăraş, în parteneriat cu protopopiatele Făgăraş I şi Făgăraş II şi cu sprijinul Casei de Cultură Făgăraş.
Conferinţa a fost a treia întâlnire duhovnicească din Postul Mare organizată de asociaţia şi partenerii amintiţi, sub genericul "Popasuri duhovniceşti pe calea Postului Mare". Prima conferinţă a avut loc pe 6 martie şi l-a avut ca invitat pe pr. conf. dr. Emil Jurcan de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, care a vorbit despre "Maturitatea lui Hristos". A doua conferinţă duhovnicească a fost organizată pe 13 martie, când pr. Nicolae Tănase a vorbit făgărăşenilor despre schimbarea lăuntrică din timpul postului. Titlul conferinţei a fost "Dacă postul nu ne schimbă, este pierdere de timp". Câteva sute de credincioşi au umplut sala de la Cercul Militar din Făgăraş pentru a-l asculta pe Mitropolitul Ardealului şi pentru a fi binecuvântaţi. Preoţi din Făgăraş şi împrejurimi au participat alături de credincioşi la întâlnirea duhovnicească cu ierarhul lor, iar printre cei prezenţi amintim pe stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopii de Făgăraş I şi Făgăraş II, pr. Marcel Dobrea, respectiv pr. Ion Tărcuţă, primarul municipiului Făgăraş, Sorin Mănduc, şi reprezentantul Asociaţiei pentru Isihasm, redactorul Alexandru Socaciu. Curăţirea trupului şi a sufletului Conferinţa susţinută de IPS Mitropolit Laurenţiu a fost o bogată expunere teologică şi duhovnicească despre post şi folosul acestuia pentru credincioşi. Postirea de bucate a fost explicată de ierarh ca un act duhovnicesc, prin care trupul este curăţit, iar sufletul capătă întâietate în viaţa noastră. "Toate darurile sunt făcute de Dumnezeu pentru hrana noastră şi nu putem fi stăpâni peste ele, aşa cum omul n-a putut fi nici în Rai stăpân peste un pom, pe care nu omul l-a făcut. Din aceste daruri, alegem pe cele care ne hrănesc mai mult într-o anumită perioadă şi pe cele care ne hrănesc mai puţin în altă perioadă. Facem aceasta cu scopul ca trupul de care ne îngrijim mereu şi îi dăm atât de multe să rămână într-o anumită perioadă, nu doar într-o zi sau două pe săptămână, pe plan secund şi să iasă sufletul deasupra", a explicat IPS Mitropolit Laurenţiu. Prezentarea IPS Laurenţiu a fost presărată cu exemple vii, cu sfaturi duhovniceşti din Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi şi marii duhovnici şi trăitori ai Ortodoxiei româneşti. Credincioşii prezenţi au fost îndemnaţi să urmeze sfaturile acestor oameni plini de har şi să facă din post un act al bucuriei duhovniceşti. "Harul dumnezeiesc să ne îndrepte spre Biserică, unde trebuie să creştem în această ambianţă duhovniceasă şi să călătorim împreună cu Hristos prin toate sărbătorile Bisericii, bucurându-ne de întâlnirea cu El prin Sfânta Împărtăşanie. Toată atenţia noastră spirituală şi întregul post n-ar avea nici un rost dacă n-am reuşit să ne curăţim sufletul în scaunul Spovedaniei şi să ne împărtăşim cu El", a mai spus Înalt Preasfinţitul Laurenţiu. La final, ierarhul a răspuns întrebărilor venite din public şi i-a binecuvântat pe credincioşi şi pe preoţi.