De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
IPS Laurenţiu, Doctor Honoris Causa la Reşiţa
La împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea învăţământului superior la Reşiţa, Universitatea "Eftimie Murgu" din capitala Banatului montan a oferit ieri, 13 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. Înalta distincţie a fost oferită IPS Mitropolit Laurenţiu pentru contribuţia esenţială pe care a avut-o la dezvoltarea învăţământului universitar din Reşiţa, în timpul păstoririi ca Episcop de Caransebeş, în perioada 1996-2005. În anul 1998, IPS Laurenţiu a înfiinţat Secţia de teologie ortodoxă didactică-istorie, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, ca o continuatoare a vechii Academii Teologice din Caransebeş. În urma reorganizării universităţii reşiţene din anul universitar în curs, Secţia de teologie face parte din Facultatea de Teologie, Ştiinţe Sociale şi ale Educaţiei.
Alături de rectorul universităţii reşiţene, Doina Frunzăverde, şi de membrii Senatului instituţiei de învăţământ din Banatul montan, în aulă s-au aflat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, primarul din Reşiţa, Mihai Stepanescu, profesori universitari, preoţi şi studenţi. După mesajele de bun venit, cuvântul Laudatio, a urmat decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, iar IPS Laurenţiu a vorbit celor prezenţi despre sfinţenia vieţii primului mitropolit al Ardealului, Andrei Şaguna, şi despre argumentele canonizării sale, a cărei proclamare va avea loc pe 29 octombrie, la Sibiu. Pentru sprijinul pe care Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu l-a acordat de-a lungul anilor universităţii reşiţene, acelaşi înalt titlu academic a fost acordat apoi rectorului instituţiei sibiene, prof. univ. dr. Constantin Oprean, iar colaborarea fructuoasă cu mediul academic francez a determinat acordarea aceleiaşi distincţii universitare prof. univ. dr. Patrick Martin, de la LâIUT de Bethune, din cadrul Universităţii franceze Artois. (Ştefan Mărculeţ)