De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
IPS Laurenţiu, la hramul Catedralei din Silistra
În perioada 27-29 iunie, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a participat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la manifestările religioase şi culturale dedicate hramului de la Catedrala mitropolitană din Silistra, Bulgaria.
Istorica localitate de pe cealaltă parte a Dunării poartă până astăzi mărturii ale existenţei creştinismului pe aceste meleaguri încă din secolele III-IV, păstrate cu sfinţenie de comunitate, în pofida încercărilor din istoria poporului vecin. Întâmpinarea oficială a oaspeţilor din mai multe ţări a avut loc joi, 27 iunie, când Înaltpreasfinţitul Ambrozie, Mitropolitul de Durostorum, preoţi şi mulţimi de credincioşi, i-au întâmpinat pe ierarhii invitaţi cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Nesebar, Mitropolia de Sliven (Bulgaria), originară din Gruzia şi cu o vechime necunoscută. Printr-o procesiune cu icoana făcătoare de minuni prin centrul oraşului, s-a ajuns la Catedrala mitropolitană, unde s-a oficiat slujba sfinţirii apei, iar gazdele au rostit cuvintele de bun-venit.
Din soborul de ierarhi au făcut parte IPS Ambrozie de Durostorum, IPS Mitropolit Laurenţiu, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Paisie, Episcop de Gorlice, Polonia, şi Preasfinţitul Damian, Episcop de Fastov, vicar al Mitropoliei de Kiev şi stareţ al Mănăstirii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ din Kiev. Din partea Mitropoliei Ardealului, IPS Laurenţiu a oferit Catedralei din Silistra o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. La rândul său, IPS Mitropolit Ambrozie a oferit pentru Catedrala mitropolitană din Sibiu un fragment din moaştele Sfântului Mucenic Dasie din Durostorum, martirizat pe 20 noiembrie 303.
Vizite şi slujbe religioase
În a doua zi a manifestărilor, oaspeţii au vizitat Muzeul de Arheologie din Silistra, unde sunt conservate vestigii romane, obiecte de cult şi populare şi multe alte mărturii ale existenţei poporului bulgar pe malul Dunării, din timpuri străvechi. Seara, s-a oficiat slujba Vecerniei în Biserica „Sfântul Dumitru“ din Kalipetrovo.
În ziua hramului, soborul de ierarhi care a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala din Silistra a fost format din IPS Mitropolit Ambrozie, IPS Mitropolit Laurenţiu, Preasfinţitul Nicodim de Edineţ şi Briceni (Biserica Rusă din Republica Moldova), PS Episcop Paisie, Preasfinţitul Episcop Boris, stareţul Mănăstirii Bacikovo, Bulgaria şi PS Episcop Damian. După slujba religioasă, ierarhii au mulţumit gazdelor şi au oferit daruri pentru ierarh şi Catedrala mitropolitană.
IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit ierarhului de la Silistra un epitrahil şi un omofor, realizate în atelierul de veşminte preoţeşti al centrului eparhial de la Sibiu. Sărbătoarea s-a încheiat cu slujba sfinţirii apei, cu o slujbă de pomenire la mormântul Mitropolitului Ilarion, predecesorul IPS Ambrozie în scaunul de la Silistra şi cu înconjurarea lăcaşului de cult.