Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
IPS Mitropolit Andrei a oficiat Liturghia Darurilor în Parohia Pata
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite alături de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte consilierul pe probleme de misiune şi protocol arhid. Claudiu Grama, pr. Ioan Jeler – Protopopul de Cluj I, pr.Liviu Vidican Manci, inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Cristian Sonea, directorul Seminarului Teologic din Cluj , pr. paroh Ciprian Cherecheş, precum şi preoţii din cercul preoţesc Apahida.
După Sfânta Liturghie, IPS Andrei a adresat un cuvânt de învăţătură în care i-a sfătuit pe credincioşi să împletească postul cu rugăciunea, milostenia şi cu celelalte virtuţi creştine.
Părintele Mitropolit a prezentat şi o serie de motive pentru care creştinii ar trebuit să postească. "Măcar la cinci lucruri ne foloseşte postul. Întâi de toate, cu ajutorul postului acesta de bucate temperăm patimile trupeşti păcătoase. În al doilea rând, postul creează o atmosferă prielnică pentru rugăciune, pentru că rugăciunea este înfrăţită cu postul şi postul cu rugăciunea. Apoi, în al treilea rând, postul întăreşte voinţa noastră slabă. În al patrulea rând postul este o jertfă plăcută lui Dumnezeu" a spus IPS Andrei.
Ierarhul a mai arătat că, în cărţile sfinţilor şi în experienţa de viaţă a creştinilor, se găsesc exemple de situaţii în care oamenii, având necazuri, au postit, iar Dumnezeu le-a primit postul şi li s-au rezolvat necazurile. "Şi noi avem probleme destule şi cred că şi pe noi Dumnezeu ne ascultă dacă postim şi ne rugăm. Apoi, în al cincilea rând postul este şi o modalitate de a ne mărturisi apartenenţa confesională. Atunci când avem o viaţă fără nicio rânduială, nu mai putem mărturisi nimic", a mai spus IPS Mitropolit Andrei.
Bucurie pentru credincioşii Parohiei Pata
Pr. paroh Ciprian Cherecheş a precizat că vizita ierarhului la Pata a fost o mare sărbătoare pentru comunitate, întrucât, din 1978, în biserica comunităţii nu a mai slujit niciun ierarh. "Suntem bucuroşi şi onoraţi să-l avem în mijlocul nostru pe Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care prin prezenţa sa în parohia noastră ne împărtăşeşte arhiereşti binecuvântări, bucurie duhovnicească şi harul lui Dumnezeu asupra noastră, a tuturor. Suntem bucuroşi pentru că din 1978 nu s-a mai săvârşit nicio slujbă arhierească în parohia noastră şi nu am mai avut bucuria de a fi vizitaţi de către niciunul dintre ierarhii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului", a spus părintele paroh. Răspunsurile la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite au fost date de un grup de elevi seminarişti, conduşi de diac. Daniel Mocanu. Cu prilejul vizitei în parohia Pata, IPS Andrei a oficiat şi slujba sfeştaniei la casa parohială.