Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
IPS Mitropolit Andrei, la Conferinţa Bibliotecilor şi Bibliotecarilor
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la Conferinţa Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor din Romania, care se desfăşoară la Bistriţia.
Conferinţa Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor din România, cu tema „Nova Bibliotheca - Provocări şi tendinţe în bibliotecile publice“, organizată de Asociaţia bibliotecarilor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc“ Bistriţa-Năsăud, are loc în perioada 15-17 mai.
Evenimentul care a debutat joi, 15 mai, la Bistriţa, s-a desfăşurat în saloanele Hotelului „Coroana de Aur“, şi a strâns zeci de bibliotecari din ţară şi din străinătate. Ediţia naţională a manifestării, organizată pentru prima dată la Bistriţa, îşi propune sondarea principalelor tendinţe şi oportunităţi în ceea ce priveşte evoluţia bibliotecilor.
Prezent la eveniment, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a argumentat faptul că lectura şi cartea are origini spirituale, fiind prezentă în toate marile religii.
„Inclusiv în ceea ce ne priveşte pe noi creştinii, lucrul acesta se întâmplă de 2000 de ani încoace. Să argumentez ceea ce spun, voi da un exemplu din Sfânta Scriptură: «cercetaţi Scripturile, căci socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică» (Ioan 5, 39). Cel puţin teoretic, aceasta mărturiseau cărturarii şi fariseii. Nu erau aşa numeroase cărţile ca astăzi, dar Cartea cărţilor care mărturiseşte despre ele este Sfânta Scriptură, în mod special Noul Testament“, a spus ierarhul.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost prezent, la Conferinţa Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor, în cadrul sesiunii „Biblioteci verticale“, în care a avut loc şi lansarea cărţii „Acum ştiu cine sunt“, a maestrului Grigore Leşe.
Programul Conferinţei Naţionale a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor din Romania a cuprins, pe lângă conferinţe şi comunicări pe teme de interes, şi un microrecital de muzică vocală şi instrumentală (la fluier) tradiţională, în interpretarea maestrului Grgore Leşe. De asemenea, la eveniment au avut expuse apariţii editoriale de excepţie peste 12 edituri, printre care şi Editura Renaşterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Conferinţa Naţională a Bibliotecilor şi Bibliotecarilor din România, ce are loc anul acesta la Bistriţa, se va încheia azi cu vizita participanţilor la diferite obiective muzeale, culturale şi turistice din judeţul Bistriţa-Năsăud.